Tutkijat innoissaan: Kuudes makuaisti löydetty?

11.06.2014 12:55 - Senni Loikala

Tutkijat olisivat valmiita lisäämään ihmisten erottamiin perusmakuihin uuden tulokkaan.

Ihminen pystyy erottamaan viisi eri makua: happaman, makean, suolaisen, karvaan ja herkullista makua tarkoittavan umamin. Uusiseelantilaiset tutkijat olisivat nyt kuitenkin valmiita lisäämään ihmisen perusmakuihin uuden tulokkaan, nimittäin hiilihydraatit.

Tutkimuksessa vertailtiin kolmen erilaisen suupalan vaikutuksia ihmisessä. Näitä olivat makealta maistuvat hiilihydtaatteja sisältäneet purtavat, makealta maistuvat hiilihydraatittomat palat ja hiilihydraatittomat palat, jotka eivät maistuneet makeilta.

Kun osallistujat maistoivat makealta maistuvaa ja hiilihydraatteja sisältänyttä suupalaa, heidän aivojensa aisteista ja lihasten toiminnasta vastaava alue aktivoitui enemmän kuin muita paloja maistaessa. Sama ilmeni aivojen näöstä ja palkitsemisen tunteista vastaavalla alueella.

Jos hiilihydtaatit todella tullaan jatkossa laskemaan kuudenneksi ihmisen maistamaksi perusmauksi, saattaa se tutkijoiden mukaan selittää, miksei laihduttamiseen tarkoitettujen tuotteiden mauista monestikaan pidetä. Hiilihydraatit nimittäin vaikuttavat aivoissa olevaan hyvänolon keskukseen. 

Uutisoimme aiemmin, kuinka saat katseestasi virkeän helpolla kasvojumppatreenillä. Lue ohjeet täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat