Jauha purukumia, unelmoi kumppanista - saat päivääsi energiaa myös ilman kahvia

07.05.2015 15:45 - Eeva Rajala

Moni kittaa kahvia monta kuppia päivässä, ja saa itsellensä aivan muunlaisen olotilan kuin virkeän.

Kahvinjuonti ei ole ainoa tapa saada energiaa päivään. Joskus kahvia saatetaan juoda liikaa, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi vatsavaivoja, ja monille kofeiini ei yksinkertaisesti sovi. Men's Health -lehti listaa tapoja, joilla saa energiaa päiväänsä ilman kahvia ja sen sisältämiä kemikaaleja.

Kuuntele lempimusiikkiasi

Journal of Music Therapy -julkaisun mukaan lempimusiikin kuunteleminen virkistää mieltä. Pelkästään jo yhden hyvän kappaleen kuuntelun jälkeen ihmisen mieli on virkeämpi. Laulaminen kappaleen mukana parantaa myös mielialaa, ja jos ei halua laulaa, riittää vain, että naputtaa sormillaan rytmiä.

Syö pinaattia

Lehtivihreistä löytyvät B-vitamiinit auttavat kehoa muuntamaan syödyt ravintoaineet energiaksi, kertoo ravitsemusterapeutti Danielle Omar. Virkeys ei tule hetkessä, mutta B-vitamiinin riittävä saanti päivittäin voi ehkäistä väsymystä.

Nauti auringosta

Pelkästään 15 minuutin oleskelu auringossa saa olon tuntumaan virkeämmältä, paljasti taannoinen hollantilaistutkimus. Ihmiset, jotka viettivät enemmän aikaa auringossa, olivat virkeämpiä kuin ne, jotka viettivät enemmän aikaan pimeässä. Tutkijoiden mukaan luonnollisen valon osuminen silmiin lähettää signaaliin niihin aivojen osiin, jotka ovat vastuussa valppaudesta.

Lyhyt kävely heti aamulla

Kuntoilun ja hyvinvoinnin professori Chris Repka Pohjois-Arizonan yliopistosta neuvoo, että lyhyt kävely torjuu uneliaisuutta. Pieni liikkuminen nostaa vähän sykettä ja parantaa aineenvaihduntaa sekä verenkieroa. Työpäivän aikana kannattaa esimerkiksi kävellä työkaverin luokse mieluummin kuin lähettää hänelle sähköpostia.

Jauha purukumia

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan purukumin pureskelu voi parantaa valppautta ja mielialaa. Pureskelu lisää sykettä ja kortisolitasoja, jotka kummatkin ovat yhteydessä energiatasoon.

Kumppanilta energiaa

Kanadalaistutkijoiden mukaan jo pelkästään kumppanin ajatteleminen voi toimia virkistäjänä. Haaveilu kumppanista käynnistää kemiallisen reaktion, joka lisää veren sokeripitoisuutta, mikä näkyy energiapiikkinä. Seuraavan kerran, kun väsymys on iskemässä, kannattaa siis laittaa silmät kiinni hetkeksi ja unelmoida kumppanista tai yhteisistä muistoista. Samalla kannattaa visualisoida kumppani mahdollisimman tarkasti.

Katso hauskoja videoita ja naura

Työpäivän aikana kannattaa katsoa hauskoja videoita, jotka naurattavat. Jonkun hauskan videon katsominen lisää verenkiertoa koko kehossa ja parantaa energiatasoja.

Lue myös: Oletko koko ajan väsynyt? 5 pinttynyttä tapaa vievät energiasi

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat