Oletko alakuloinen tai jatkuvasti kipeä? 5 merkkiä, jotka kielivät D-vitamiinin puutoksesta

23.06.2015 15:15 - Tiina Svensk

Vaikka kesäaurinko paistaisikin, saatat saada liian vähän D-vitamiinia. Paljon keskustelua herättänyt vitamiinin puutostila voi aiheuttaa useita oireita, jotka on kuitenkin helppo huomata omasta olotilasta.

D-vitamiinilisää kannattaa syödä ympäri vuoden, sillä aurinko lataa harvoin varastoja aivan täyteen. Vitamiinin puutostila vaikuttaa hormonitoimintaamme ja siten myös yleiseen olotilaamme ja kehon eri toimintoihin. Esimerkiksi näistä oireista tunnistat D-vitamiinin puutostilan:

Mielialasi heittelevät

Mielihyvähormoni serotoniini vaikuttaa merkittävästi mielialoihimme. Serotoniinin tuotanto lisääntyy valoisalla säällä ja vähenee sitä myötä, kun luonnonvalon määrä vähenee.

Alhaiset serotoniinitasot yhdistetään usein alakuloisuuteen ja ärsyyntyneisyyteen, joten jos mielialasi vaihtelevat nopeasti iloisesta surulliseksi, saatat kaivata lisää D-vitamiinia.

Sinulla on tumma iho

Ihon pigmentti vaikuttaa siihen, kuinka paljon se suojaa meitä auringolta. Jos ihosi on siis hyvin tumma, tarvitset enemmän aurinkoa, jotta kehosi tuottaisi D-vitamiinia verrattuna hyvin kalpeaan ihmiseen. Mitä vaaleampi iho, sitä nopeammin keho tuottaa vitamiinia auringonpaisteelle altistuessaan.

Olet jatkuvasti kipeä

D-vitamiini on olennaisen tärkeä vastustuskykymme kannalta. Jos olet jatkuvasti kipeänä etkä toivu kunnolla kevyestäkään flunssasta, tarvitset todennäköisesti lisää D-vitamiinia.

Kärsit lihassärystä

Jatkuvasti arat lihakset ja lihassärky ovat usein merkkejä D-vitamiinin puutoksesta. Keho tarvitsee D-vitamiinia sulattaakseen kalsiumia kunnolla. Sen vuoksi se on ehdottoman tärkeää myös nivelten ja luiden hyvinvoinnin kannalta.

Kärsit kaamosmasennuksesta

Auringonpalo saa useimmat meidät energisemmiksi ja pirteämmiksi aivan luonnostaan. Jos kuitenkin olet talven pimeinä kuukausina jatkuvasti apea, kannattaa tarkastaa saatko tarpeeksi D-vitamiinia.

Vitamiinin saanti vaikeutuu vähäisen valon vuoksi talvikuukausina, jolloin on erityisen tärkeää tarkastaa vitamiinin riittävä saanti.


Lue myös: Turvaa D-vitamiinin saanti helposti: Suosi oikeita ruokia

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat