Univajeella ja liiallisella alkoholinkäytöllä vakavia vaikutuksia - kumpi on vaarallisempaa?

15.07.2015 20:15 - Tiina Svensk

Haluatko välttyä tummilta silmänalusilta ja samealta iholta? Karsi siis alkoholi pois ja huolehdi riittävistä yöunista.

Jos haluat varmistaa tukalan olotilan ja väsyneen aamuherätyksen, alkoholin juominen edellisenä iltana tai yöunien laiminlyöminen ovat varmasti nopeimmat keinot tilanteen saavuttamiseksi. Kosteiden iltojen jälkeen iho on samea ja silmät punoittavat, mutta kumpi kehollesi ja terveydellesi on todella enemmän haitaksi?

Vaikutukset näkyvät nopeasti

Univaje vetää energiatasomme hetkessä matalaksi, eikä voimaa riitä yksinkertaisesti mihinkään: työnteko, treenaaminen ja yleinen jaksaminen arjessa muuttuvat lähes mahdottomaksi. Lisäksi väsymys lisää stressiä ja vaikeuttaa painonhallintaa.

Unettomuuden seurauksena ihon luontainen hehku katoaa ja kasvot alkavat roikkua. Selitys on yksinkertainen: lihaksistosi väsyy, jolloin kasvojesikin ilme väsyy. Alkoholi ei kuitenkaan ole sen kauneuden ylläpitäjä. Se rikkoo verisuonia, minkä vuoksi silmät usein punottavat kostean illan jälkeen.

Kumpi on haitallisempaa

Alkoholinkäyttö vauhdittaa ikääntymistä ja vaikeuttaa painonhallintaa. Lisäksi siinä on paljon sokeria, ja se kuivattaa kehoa nopeasti. Lisäksi alkoholinkäytöllä on vakavampiakin vaikutuksia kuin tummat silmänaluset: hormonitoimintasi järkkyy, ja se vaikuttaa tunteisiisi ja elämänhallintaan yleisesti.

Pitkittyneenä univaje on kuitenkin keholle ja terveydelle kriittisempää kuin alkoholin kohtuukäyttö. Huolehdi siis, että saat öisin seitsemästä kahdeksaan tuntia keskeytymätöntä unta.


Lue myös: Väsyttääkö, vaikka nukuit hyvin? Syyt ainaiseen uupumukseen koottiin yhteen

Lähde: She Finds

Kilpailut

Uusimmat