Kuva: Fotolia

Mitä lempimusiikkisi kertoo luonteenpiirteistäsi - katso lista

29.12.2015 16:45 - Tiina Svensk

Musiikki vaikuttaa mielialaamme ja jopa siihen, kuinka näemme toiset ihmiset. Ei siis ole ihme, että musiikkimaku kertoo myös hieman kuuntelijan luonteenpiirteistä.

Musiikki aktivoi eri osia aivoistamme, ja vaikuttaa jopa siihen kuinka näemme toiset ihmiset, uutisoi Fast Company. Sivuston julkaiseman artikkelin mukaan kuuntelemamme musiikki vaikuttaa siihen, kuinka näemme toiset ihmiset: kuunnellessamme iloista musiikkia koemme, että ihmiset ympärillämme ovat iloisia vaikka todellisuudessa heidän kasvojen ilmeet olisivat täysin neutraalit.

Musiikki tukee tunteita ja luovuutta

Tutkimusten mukaan tunteemme ja luonteenpiirteemme ovat myös vahvasti sidoksissa kuulemaamme musiikkiin: surua ilmaiseva musiikki tuo lohtua omaan suruun. Voimme myös kokea surullisen musiikin kuuntelun mukavana, sillä voimme samaistua kappaleen tunteisiin.

Musiikin kuuntelu työskentelyn taustalla taas auttaa luovaa ajattelua ja helpottaa keskittymistä. Musiikki ei kuitenkaan ainoastaan vaikuta työtehokkuuteemme, vaan musiikkimakumme voi kertoa luonteenpiirteistämme - joskin karkeasti yleistettynä.

Lempimusiikki kertoo luonteesta

Heriot Wattin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin luonteenpiirteiden ja lempimusiikin yhteneväisyyttä. Tutkimusryhmään osallistuneiden luonteenpiirteitä tutkittiin etenkin heidän avoimuutensa, emotionaalisen tasapainon ja temperamentin perusteella. Tutkimustulokset kertovat eri genrejen kuuntelijoista ainakin seuraavaa:

Bluesin ja jazzin kuuntelijat ovat itsevarmoja, rauhallisia ja ulospäinsuuntautuneita.

Klassisen ystävät ovat itsevarmoja, luovia ja ujoja.

Oopperaa kuuntelevat ovat lempeitä ja avoimia.

Country-musiikkia suosivat ovat kovia tekemään töitä ja sosiaalisia.

Reggaefanit sen sijaan eivät ole työteliäitä, mutta he ovat leppoisia, sosiaalisia ja rentoutuneita.

EDM-fanit eivät omaa lempeitä luonteenpiirteitä, mutta ovat kuitenkin ulospäinsuuntautuneita.

Indien ystävät omaavat usein alhaisen itsetunnon, eivätkä he ole kovia tekemään töitä. He ovat kuitenkin erityisen luovia.

Rockin ja raskaan musiikin kuuntelijat eivät ole kovia työntekijöitä, mutta he ovat lempeitä ja ja rentoutuneita. Vaikka he ovatkin sosiaalisia, heillä on usein alhainen itsetunto.

Listahittien luukuttajat ovat kovia työntekijöitä, mutta eivät kovin luovia. He ovat myös sosiaalisia, mutta eivät kovin rentoja uusien tilanteiden tullessa vastaan.

Soulia suosivat ovat rentoja ja lempeitä kavereita, jotka ovat myös sosiaalisia ja erityisen luovia.

Tutkimusryhmä muistutti, että luonteenpiirteiden yleistäminen on yleensä hankalaa. Ekstroverttien ja introverttien temperamenttien ja heidän kuuntelemansa musiikin välillä oli kuitenkin selkä yhteys.

Lähde: Fast Company

Kilpailut

Uusimmat