Kuva: Fotolia

Pelästyitkö, kun jogurtin väitettiin aiheuttavan syöpää? Uusi tieto huojentaa

08.03.2016 19:15 - Senni Loikala

Suomalaisprofessorin lausunnot jogurtin vaaroista jäivät monen mieleen. Tuoreen raportin mukaan herkun säännöllinen syöminen saattaa kuitenkin hyödyttää naisia.

Naisten kannattaa syödä jogurttia vähintään viisi annosta viikossa, selviää tuoreesta American Heart Association -järjestön raportista. Jos naiset lisäksi noudattavat terveellistä ruokavaliota, vähentää se raportin mukaan korkean verenpaineen riskiä pitkällä aikavälillä.

- Mikään ruoka ei ole ihmelääke, mutta lisäämällä jogurtin muuten terveelliseen ruokavalioon naiset näyttäisivät vähentävän pitkän aikavälin riskiä korkealle verenpaineelle, kertoo tutkija Justin Buendia Bostonin yliopistolta.

- Uskon, että tämä on lajissaan laajin tutkimus, jossa arvioidaan jogurtin erityisiä vaikutuksia verenpaineeseen.

Korkean verenpaineen riskit

Korkea verenpaine liitetään usein halvausten, sydänkohtausten, sydänvian ja munuaissairausten kohonneeseen riskiin. Monet kuolevat korkean verenpaineen aiheuttamiin sairauksiin. Korkea verenpaine lyhentää elinajanodotetta noin viidellä vuodella. Näin ollen jogurtin vaikutus naisten verenpaineeseen voi olla jopa merkittävä.

Miehillä säännöllinen jogurtin syöminen ei auttanut pitämään verenpainetta yhtä tehokkaasti kurissa kuin naisilla.

Alkuvuodesta muun muassa MTV uutisoi suomalaisprofessorista, jonka mukaan jogurtissa on alkoholin ja tupakan jälkeen syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä. Pääset lukemaan lisää täältä.

Tieto jogurtin vaikutuksista naisten verenpaineeseen ei poista sitä mahdollisuutta, että jogurtti saattaisi altistaa syövälle. Nyt vaakakupissa on kuitenkin uutta tietoa myös jogurtin hyödyistä.

Lähde: American Heart Association

Lue myös: Ärsyynnytkö ruoan maiskutuksesta? Psykologi neuvoo, miten helpotat ikävää tunnetta

Kilpailut

Uusimmat