Ajeletko karvat pois? Lue miksi ei kannattaisi

21.04.2015 11:45 - Eeva Rajala

Nykymuotia on, että karvat ajellaan pois lähes kaikkialta. Asiantuntijat puhuvat kuitenkin karvaisuuden puolesta.

Monet joko ajelevat, vahaavat tai nyppivät ihokarvojaan. Julkisuuden henkilöistä muun muassa Madonna ja viimeisimpänä Miley Cyrus ovat haastaneet ihmisiä pohtimaan omia ihokarvojaan, ja kummatkin ovat kampanjoineet kainalokarvojen puolesta.

Tiedetään, että kainalokarvoitus voi olla apuna levittämään ihmisen ominaishajua, jolla voi houkutella potentiaalisia kumppaniehdokkaita. Ihokarvoilla on monia muitakin tärkeitä tehtäviä. Ohessa muutama syy, miksi sinunkin kannattaisi harkita sitä, että antaisin karvojen rehottaa:

Karvat auttavat ihoa paranemaan

Bradfordin yliopistossa työskentelevä solubiologi Des Tobin kertoo, että karvoituksella on tärkeä tehtävä ihon terveyden ylläpitäjänä. Jokaisen karvatupen ympärillä on muun muassa runsaasti verisuonia, hermoja ja rasvaa. Karvatupissa on myös runsaasti kantasoluja, jotka uusiutuvat ja näin auttavat ihoa paranemaan.

- Kun vertaa haavaa miehen käsivarren ulkosyrjässä, missä karvatupet ovat isompia ja runsaampia, haavaan käsivarren sisäsyrjässä, ulkosyrjän haava paranee nopeammin muun muassa lisääntyneiden kantasolujen ja verenkierron vuoksi, Tobin selventää Daily Mailille.

Samalla tavoin kalju päänahka kestää hiuksista päänahkaa huonommin naarmuja, haavoja ja ruhjeita, sillä päänahassa ei ole tarpeeksi terveitä karvatuppia.

Älä nypi nenäkarvojasi

Vaikka nenäkarvat olisivat kuinka ärsyttäviä, niillä on tärkeä tehtävä. Ne estävät vieraita raaka-aineita, kuten pölyä, pääsemästä nenään ja keuhkoihin.

Mikäli nenäkarvat rehottavat liian villisti, kannattaa nyppimisen sijasta ajella karvat vaikka nimenomaan nenäkarvoille tarkoitetulla trimmerillä, kertoo korva-, nenä- ja kurkkulääkäri George Murty Leicesterin yliopistosairaalasta.

- Kun karvoja nyppii, nyppii myös juuren irti, mikä jättää reiän ihoon. Se on tulehdusaltis, joten kannattaa välttää karvojen nyppimistä etenkin, jos on herkkä tulehduksille, Murty muistuttaa.

Miehen karvainen rinta kertoo älykkyydestä?

Miesten karvainen rinta yhdistetään usein maskuliinisuuteen ja hyvään terveyteen. Lääkäri Nida Chammas BMI The Clementine Churchill -sairaalasta kertoo, että karvainen rinta voi olla merkki siitä, että miehellä on terve määrä testosteronia kehossaan. Mutta vaikka miehellä ei olisi rintakarvoja juuri lainkaan, se ei tarkoita sitä, että mies kärsisi terveysongelmista. Karvattomuus voi johtua geeneistä.

Jotkut tutkimukset ovat yhdistäneet miehen karvaisen rinnan älykkyyteen. 1990-luvulla amerikkalaispsykiatri Aikarakudy Alias väitti, että karvainen rinta on yleisempää mieslääkäreiden keskuudessa kuin muussa väestössä. Selvisi, että 45 prosenttia miespuolisista lääkäriksi opiskelevista oli hyvin karvaisia, kun muun väestön karvaisuusprosentti oli vähemmän kuin 10.

Tohtori Tobin on kuitenkin hyvin skeptinen näistä tutkimustuloksista, sillä tutkimuksessa ei taidettu selvittää tarpeeksi esimerkiksi koehenkilöiden etnistä taustaa.

Luonnollisuus on karvattomuutta parempi

Karvoilla on tärkeä tehtävä muun muassa kainaloissa ja esimerkiksi bikinialueella. Karvat suojaavat ihoa muun muassa sellaisissa paikoissa, missä täysin karvaton iho saattaa muuten ärsyyntyä ihokontaktista.

- Jopa hennot ihokarvat suojaavat. Jotkut ihmiset, jotka ajavat kainalokarvansa, huomaavat, että on epämukavaa liikuttaa käsivarsia vartalon sivua vasten, Tobin huomauttaa.

Kulmakarvat ja ripset ovat myös ihmiselle tärkeitä. Mitä paksummat kulmakarvat, sitä paremmin ne suojaavat silmiä esimerkiksi hieltä ja muilta hiukkasilta. Myös ripset pitävät esimerkiksi pölyn pois silmistä.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että karvatupet ovat ja pysyvät, vaikka kuinka ihminen ajelisi tai vahaisi pois karvojaan.

Lue myös: "Sheivauksen jälkeen karvat kasvavat tummempina" - 5 terveysmyyttiä, joita yhä pidetään tosina

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat