Kuva: Fotolia

Allergiaa ei kannatta sekoittaa flunssan oireisiin - lue, miten välttää katupölyn haitat

27.03.2016 18:15 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Moni valittelee parhaillaan tukkoista nenää, mutta oikeasti flunssan aiheuttajana saattaa olla viruksen tai influenssan sijasta vanha tuttumme, katupöly.

Parhaillaan eletään katupölyn kulta-aikaa. Katupöly muodostuu jauhautuneesta hiekasta ja asfaltista, nokihiukkasista, mikrobeista sekä siitepölystä.

Allergikoille katupölykausi voi olla yhtä tuskaa, mutta terveellekin ihmiselle katupöly on epämiellyttävää. Tyypillisiä oireita ovat silmien ärsyyntyminen, nuha, aivastelu ja yskä. Myös siitepölyallergikot reagoivat herkästi katupölyyn, muodostuuhan se niin monesta tekijästä.

Riskiryhmiin kuuluville henkilöille katupöly voi olla vaarallista. Heitä ovat muun muassa sydämen sepelvaltimotauti- ja vajaatoimintapotilaat sekä erilaisista hengityselinsairauksista kärsivät, kuten astmaatikot ja keuhkoahtaumapotilaat. Heille katupöly aiheuttaa helposti astma- tai sairauskohtauksen.

Hiukkaset jäävät pahimmillaan keuhkoihin pitkiksi ajoiksi. 

- Puhumme jopa vuosista tai ainakin kuukausista, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Eija Pastinen Diacor Isosta Omenasta.

Miten omaa allergiariskiä kannattaa pienentää? Suoraa ikkunatuuletusta kannattaa välttää ja myös pölyisiä katuja, etenkin kuivalla säällä tapahtuvan puhdistuksen aikana. 

Kilpailut

Uusimmat