Kuva: Fotolia

Asiat, jotka huomaat, kun vaihdat ruokavaliosi gluteenittomaksi

03.10.2015 20:15 - Reetta Haverinen

Monet ihmiset ovat alkaneet noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, vaikka he eivät keliakiasta kärsisikään. Syyt ruokavaliomuutokseen ovat varsin moninaisia.

Gluteenittomasta ruoasta on tullut monille ihmisille synonyymi terveelliselle ja vatsaystävälliselle ravinnolle. Vaikka monet kertovat gluteenittomien tuotteiden sopivan paremmin vatsalleen ja vähentävän turvotusta, ei gluteeniton ruokavalio ratkaise automaattisesti kaikkien ihmisten vatsaongelmia.

Jos gluteeniton ruokavalio on tuonut vatsavaivoihin helpotusta, ei normaaleihin viljatuotteisiin ole syytä palata. Muun muassa gluteeniyliherkät, joita maailmassa on varsin paljon, saattavat löytää oireisiinsa helpotusta gluteenittomasta dieetistä.

Salakavala gluteeniyliherkkyys

Ruokapyramidi huijaus –kirjan kirjoittajat Susanna Kovanen ja Harri Lapinoja liputtavat gluteenittoman ruokavalion puolesta ja toteavat gluteenittomuuden tarjoavan ratkaisuja moniin terveysongelmiin. Kaksikko kuitenkin toteaa, että jokainen voi itse kokeilla ja todeta, miten viljattomuus vaikuttaa omaan olotilaan. 

Gluteeniton dieetti voi olla varteenotettavat vaihtoehto, jos kärsit esimerkiksi epämääräisistä suolisto-oireista tai tahdot testata, paraneeko vireystilasi viljattoman ruokavalion ansiosta, sillä myös Kovanen ja Lapinoja toteavat, että gluteeniherkkiä on Suomessakin todennäköisesti paljon enemmän kuin nykyiset diagnoosit osoittavat.

Hyvä vai paha gluteeni?

Jos gluteenittomat tuotteet eivät näytä tekevän olemukseesi minkäänlaista vaikutusta, voit jatkaa viljatuotteiden syöntiä luultavasti huoletta, sillä perinteisistä, gluteenia sisältävistä tuotteista saa runsaasti hyviä ravintoaineita. 

Muun muassa Parantava ruoka –kirjan kirjoittajat Taija ja Jani Somppi toteavat teoksessaan, että pieni osa suomalaisista voi mahdollisesti käyttää gluteeniviljoja läpi elämän. Kaikkien vatsaa gluteeni ei siten saa sekaisin.

Vaikka gluteenittomien tuotteiden ravintoköyhyyttä on arvosteltu, nykyisin gluteenittomien tuotteiden tarjonta on varsin laaja ja monipuolinen. Tällä hetkellä monista viljattomista tuotteista on saatavilla varsin ravintorikkaita vaihtoehtoja. Varsinkin siemen-, pähkinä-, tattari- ja hirssileipäset ovat oivia vaihtoehtoja esimerkiksi suhteellisen ravintoköyhille maissileipäviipaleille. 

Viisi huomionarvoista asiaa

Jos päätät kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, saatat huomata muun muassa seuraavaa:

1. Painosi ei välttämättä tipu

Gluteeniton ei tarkoita samaa kuin kaloriton. Itseasiassa, monet kaupan gluteenittomat tuotteet sisältävät enemmän lisättyä sokeria, rasvaa ja suolaa kuin niin sanotut tavalliset tuotteet. Siten kaupassa kannattaa olla tarkkana, minkälaisia tuotteita ostoskoriinsa valitsee.

Gluteenittomiin tuotteisiin vaihtaminen ei myöskään tarkoita sitä, että saisit syödä enemmän. Painosi voi tippua siinä tapauksessa, jos vaihdat leivät, myslit ja murot esimerkiksi hedelmiin ja vihanneksiin – ei gluteenittomiin sämpylöihin tai riisimuroihin.

2. Kauppalaskusi saattaa kasvaa

Monet gluteenittomat tuotteet maksavat enemmän kuin tavalliset. Tämän tulet huomaamaan ennen pitkää budjetissasi.

3. Vatsasi toiminta saattaa hidastua

Monet gluteenittomat tuotteet sisältävät vähemmän kuitua kuin tavalliset viljatuotteet. Siten sinun kannattaa pitää huoli kuidun saannistasi jos vaihdat dieettisi gluteenittomaan. 

Nauti paljon esimerkiksi hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Älä osta kaupan prosessoituja, gluteenittomia valmisleipiä vaan leivo sämpylät esimerkiksi itse gluteenittomista kaura-, tattari- tai hirssijauhoista. Lisää ruokavalioosi myös pähkinöitä ja siemeniä.

4. Ravintoaineiden saantisi voi heikentyä

Jos olet varomaton, voi gluteeniton ruokavalio saada kehosi ennen pitkää reagoimaan dieettiisi myös negatiivisesti: olet väsynyt, tunnet olosi heikoksi ja hiuksesi saattavat kärsiä. Tämä johtuu siitä, että viljat sisältävät paljon hyviä ravintoaineita ja jos näiden saannista ei enää pidetä huolta, ei kroppa tykkää hyvää. 

Siten pidä huolta siitä, että saat uudesta ruokavaliostasi kaikkia niitä ravintoaineita, joita ennen sait viljoista.

5. Saatat saada ruokavaliostasi enemmän arseenia

Monissa gluteenittomissa tuotteissa esimerkiksi vehnä on korvattu riisillä. Tämä ei sinänsä ole ongelma, mutta riisin sisältämä arseeni on. Arseenista ja sen haittavaikutuksista ihmisten terveydelle on puhuttu paljon.

 Jos tahdot pitää kroppasi puhtaana tästä kemiallisesta alkuaineesta, lue huolella gluteenittomien tuotteiden tuotesisältö ja korvaa riisi ruokavaliossasi esimerkiksi hirssillä, speltillä tai kvinoalla.


Lue lisää: Lauseet, jotka saavat keliaakikon raivostumaanhttp://www.voice.fi/daami/terveys-ja-hyvinvointi/lauseet-jotka-saavat-keliaakikon-raivostumaan-56816

Lähde: Ruokapyramidihuijaus, Prevention ja Parantava ruoka: Somppi Jani & Somppi Taija 2015, Gummerus, Helsinki

Kilpailut

Uusimmat