Kuva: Fotolia

Auta masentunutta ystävää – 9 tapaa

16.07.2016 19:15 - Senja Rapila

Masentuneen henkilön kanssa kommunikointi voi olla välillä hankalaa, mutta ei kannata luovuttaa.

Jos ystävääsi masentaa, ei kannata olettaa sen olevan pelkästään huomionhakua. Hänellä voi olla diagnosoimaton masennus, johon hän voi tarvita apua ja tukea. Mikäli ystävälläsi on todettu masennus, ei ole oikeaa tapaa käsitellä häntä ja hänen heitteleviä tunnetilojaan. Kaikista tärkeintä on kuitenkin olla tukena ylä- ja alamäissä.

Masentuneesta ystävästä voi tuntua siltä, että hän ei välitä enää mistään. Todellisuudessa masentuneet henkilöt tarvitsevat muistutusta siitä keitä he ovat, ja johdatusta pois sumun keskeltä.

Metro listasi yhdeksän asiaa, joilla voit auttaa masentunutta ystävää.

1. Muista, että hän on vielä sama ihminen.

Masennus voi imeä kaiken, loistavan persoonallisuuden pois ihmisestä. Näinollen voit ajatella, että hän on muuttunut lopullisesti. Kaikista tärkeintä on muistaa, että kyse on sairaudesta - ei siitä, että hän olisi todellisuudessa muuttunut.

2. Lähetä hänelle postikortti tai tekstiviesti ja kerro, että olet hänen tukenaan.

Pelkkä fyysinen muistutus siitä, että joku todella välittää, voi olla rauhoittava elementti masentuneelle henkilölle.

3. Ole hauska.

Mitä tyhmempiä juttusi ovat, sitä parempi. Jos et ole hauska, yritä muistaa ystäväsi lempisarjakuvia tai elokuvaohjaajia. Lue sarjakuvia tai katso ohjaajan elokuvia ystäväsi kanssa. Tee mitä tahansa, jotta saat hänet nauramaan.

4. Kysy, haluaako hän halin.

Tämän kysyminen on todella tärkeää. Vaikka sinusta tuntuisi loogiselta vain halata häntä, jotkut ihmiset vihaavat yllättävää fyysistä kontaktia. Ehkä hän ei halua juuri sillä hetkellä ketään lähelleen, vaikka normaalisti halit kelpaisivatkin.

5. Istu hänen kanssaan.

Minkä syyn takia tahansa, ystäväsi ei välttämättä ole henkisesti valmis puhumaan omista ongelmistaan. Sen vuoksi on tärkeää, että voit vain olla hänen vierellään. Voit katsoa hänen kanssaan elokuvia tai tehdä jotain muuta hänelle mieluisaa. Pelkästään sinun läsnäolosi on suuri plussa.

6. Kuuntele.

Jotkut henkilöt jutustelevat niitä näitä, jotta voivat täyttää vaivaannuttavan hiljaisuuden. Tämä on ymmärrettävää, mutta ei auta tilannetta millään tavalla. Vielä pahempaa on se, jos puhut masentuneen ystäväsi päälle. Näin hän ymmärtää, että hänen avunpyynnöllään ei ole minkäänlaista merkitystä.

7. Älä kritisoi hänen hoitokeinojaan.

Kaikki eivät suostu ottamaan masennuslääkkeitä tai käydä terapiassa, mutta se ei ole sinun valintasi. Se on pelkästään ystäväsi ja hänen lääkärinsä välinen asia, minkälaista hoitokeinoa he käyttävät sairauteen.

8. Kysy häntä ulos.

Vaikka ystäväsi ei haluaisi liikkua kotoaan on tärkeää, että edes kysyt. Joka kerta kun hän kieltäytyy, sinun tulee muistaa, että hän on sairas.

Aina kun kysyt häntä ulos keilaamaan tai tekemään jotain muuta, se kertoo siitä, että hänestä välitetään. Näin häi ei syrjäydy kokonaan yhteiskunnasta, vaikka hänellä olisikin meneillään huono kausi.

9. Ole ystävällinen.

Ole oma, ystävällinen itsesi. Ystäväsi tarvitsee positiivista energiaa ja ystävällisiä kasvoja, kun hänen elämänsä tuntuu romahtavan kasaan. Ehkä saat tartutettua oman hymysi hänelle - edes päiväksi.

Lähde: Metro

Lue myös: Ylipaino aiheuttaa toisiksi eniten kuolemia Euroopassa - haitallisempaa miehille kuin naisille

Lue myös: Olet, mitä ystäväsi syövät - läheisten ruokavalio vaikuttaa myös omiin elämäntapoihimme

Kilpailut

Uusimmat