Kuva: Fotolia

Etkö muista, mitä olet tehnyt humalassa? Lue, miksi alkoholi aiheuttaa muistikatkoksia

11.08.2016 20:45 - Emmi Moilanen

Alkoholi ei vaikuta merkittävästi lyhytkestoiseen työmuistiimme, mikä mahdollistaa sen, että toimitakyky säilyy muistikatkoksista huolimatta yllä.

Runsas alkoholin nauttiminen juhlaillan aikana voi johtaa muistin katkeamiseen. On myös mahdollista, että ystäväsi kertovat sinun tanssineen läpi yön, tai että olet illan aikana käynyt heidän kanssaan useita pitkiä keskusteluja, vaikka itsestäsi tuntuu, että muistat tapahtumista vain pieniä pätkiä sieltä täältä.

Refinery29-sivusto selvitti asiantuntijalta, mitä aivoissa tapahtuu silloin, kun muisti tuntuu katkenneen kesken illan.

- Muistisi on voinut katketa kesken illan, vaikka olet pystynyt edelleen kommunikoimaan ympäristösi kanssa ja käymään keskusteluja. Aivosi eivät kuitenkaan ole enää kyenneet muodostamaan muistoja siitä, mitä on ollut meneillään, selittää muistikatkoksia tutkinut psykologian tohtori Reagen Wetherill.

Ilmiö johtuu siitä, että alkoholi muuttaa merkittävästi aivotoimintaa. Muistojen luomisen prosessi alkaa siitä, että vastaanotamme informaatiota ympäristöstämme. Tieto säilyy hetken aikaa lyhytkestoisessa työmuistissa, joka pitää meidät kartalla siitä, mitä kyseisellä hetkellä tapahtuu. Tämän jälkeen aivot kykenevät siirtämään muistoja pitkäaikaiseen säilömuistiin. Tämä tapahtuu aivojen tärkeiden välittäjäaineiden avulla.

Alkoholi estää välittäjäaineiden toimintaa

Alkoholi vaikuttaa aivojen välittäjäaineiden vapautumiseen erityisesti hippokampuksen alueella, joka tunnetaan tärkeänä aivojen osana pitkäaikaisten muistojen luomisen kannalta.

- Välittäjäaineet ovat avainasemassa siihen, miksi aivot toimivat niin kuin niiden pitääkin, lääkäri Wetherill toteaa.

- Alkoholi kuitenkin sotkee neuroneiden toimintaa kyseisessä aivojen osassa, jolloin myös muistojen luomisen prosessi keskeytyy, hän jatkaa.

Näin ollen liiallinen alkoholin määrä vaikuttaa kykyyn siirtää havaintoja ja informaatiota työmuistista pitkäkestoiseen säilömuistiin. Humaltuminen vaikuttaa erityisesti kykyyn luoda niin sanottuja episodisia muistoja.

- Tämä on juuri se osa muistista, joka todella osaa kertoa, mitä elämässä on ollut meneillään ja kykenee esimerkiksi muistelemaan, mitä teit viime viikon perjantaina, selittää Wetherill.

Alkoholilla ei vaikutusta lyhytkestoiseen muistiin

Työmuisti ei kuitenkaan häiriinny alkoholin nauttimisesta. Tästä syystä kostean illan aikana saatat vaikuttaa ystäviesi silmiin täysin normaalilta, joskin hieman humalaiselta itseltäsi.

Wetherill huomauttaa, että muistikatkokset ovat ehdottomasti sellainen kokemus, joita ei pitäisi tapahtua usein. Useimmista tuntuukin pelottavalta, ettei ole enää tietoinen siitä, kuinka on selviytynyt kotiin tai mitä kaikkea yön pikkutuntien aikana on tullut puuhailtua.

Muistikatkos johtaa helposti toiseen

Mustat aukot illan tapahtumista eivät ole pidemmän päälle hyväksi muistille. Wetherillin tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi muistikatkos johtaa jatkossa helposti myös toiseen. Jos juot säännöllisesti alkoholia niin paljon kerrallaan, että määrä johtaa muistisi katkeamiseen, on mahdollista, että toiminnasta aiheutuu ennen pitkää vaurioita, jotka eivät enää korjaannu itsestään.

- Tämä on vähän sellainen asia, että et pysty palautumaan täysin ennalleen, Wetherill toteaa.

Joidenkin ihmisten kohdalla on myös mahdollista, että he ovat geneettisesti taipuvaisia kärsimään humalatilan aiheuttamista muistikatkoksista. Tällöin olisikin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota vastuulliseen alkoholin käyttöön. Juo illan aikana tasaisin väliajoin vettä sekä nautit ainakin pientä välipalaa, jolloin tehokkaasti ehkäiset humalatilan nousemista niin suureksi, että kontrollisi alkaa pettää ja alttius muistikatkoksille lisääntyy.

Lähde: Refinery29

Lue myös: 6 merkkiä, että kehosi ei kestä alkoholia

Kilpailut

Uusimmat