Kuva: Fotolia

Fobioista eroon hetkessä? Uusi parannuskeino vei kammon vuodeksi

14.12.2015 09:45 - Eeva Rajala

Tutkimuksessa selvitettiin uuden mahdollisen hoitokeinon vaikutusta hämähäkkikammoisiin henkilöihin.

Jotkut kiljaisevat ja siirtyvät mahdollisimman kauas, toiset yrittävät tappaa hämähäkin väkivaltaisesti millä tahansa läheltä löytyvällä esineellä. Jotkut lamaantuvat kauhusta, kun he näkevät kahdeksanjalkaisen hirvityksen hiippailevan lattialla tai ikkunassa. Hämähäkkikammosta eli araknofobiasta kärsiville on hyviä uutisia.

Araknofobia unohtui

Tutkijoiden mukaan araknofobia voidaan hoitaa vain parissa minuutissa. Ratkaisu löytyy oikeasta ajoituksesta ja beetasalpaaja propranololin käytöstä. Yksi annos beetasalpaajaa silloin, kun koehenkilön muistot hämähäkeistä olivat aktivoitu, johti niin sanotusti muistinmenetykseen. Koehenkilöt unohtivat opitun pelkonsa jopa vuodeksi.

Amsterdamin yliopiston tutkijoiden mukaan muistoja voidaan muokata olennaisesti joko heikentäen tai vahvistaen, kun muistot ovat aktoivoituna eli tässä tapauksessa, kun henkilö näkee hämähäkin. Kyseisen teorian kehitti neurotieteilijä Joseph LeDoux jo 15 vuotta sitten. Näin laajasti asiaa ei ole kuitenkaan kokeiltu.

Hämähäkin välttely muuttui lähestymiseksi

Tutkimukseen osallistui 45 koehenkilöä, joilla kaikilla oli hämähäkkikammo. Osalle koehenkilöistä annettiin beetasalpaajaa ja osalle lumelääkettä. Lääkkeet annettiin heti sen jälkeen, kun koehenkilöt olivat altistuneet tarantellalle eli olivat olleet lähellä hämähäkkiä.

Koehenkilöt, jotka saivat beetasalpaajaa, välttelivät hämähäkkiä radikaalisti vähemmän ja he lähestyivät hämäkkiä myös helpommin kuin aiemmin. Tutkimuksessa vaikutus koehenkilöissä kesti vuoden.

- Ensimmäistä kertaa näemme, että muistiin vaikuttavan lääkkeen antaminen yhdistettynä muiston uudelleen aktivointiin, muutti hämähäkkikammoisten henkilöiden välttelykäyttäytymisen lähestymiskäyttäytymiseksi, tutkija Merel Kindt kertoo.

Uudesta hoitokeinosta puhutaan myös enemmän leikkauksena kuin terapiana. On varsin mahdollista, että hoito voisi tepsiä myös muihin saman asteisiin kammoihin. Tutkijoiden mukaan tarvitaan kuitenkin paljon lisätutkimuksia.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat