Kuva: Fotolia

Haluatko vähentää stressiä jännitystä? Viisi keinoa auttavat heti

10.06.2016 19:15 - Pauliina Jokinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset kärsivät ahdistuksesta lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet.

Pyörryttääkö, heikottaako tai hyppiikö sydämesi rinnassa? Nämä voivat olla oireita stressistä, jännityksestä tai väsymyksestä. Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan erityisesti naiset kärsivät oireista ja reagoivat stressiin voimakkaammin kuin miehet.

- Ahdistus liitetään usein kärsimättömyyteen, huonoon keskittymiskykyyn, avuttomuuden tunteeseen, levottomuuteen ja ärtyneisyyteen, ravitsemustieteilijä Shina Wilkinson listaa.

Jos oireista haluaa päästä eroon, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin.

1. Kahvin määrä

Kofeiini saa elimistösi tuottamaan aiempaakin enemmän stressihormoneja. Lisäksi se koukuttaa ja saa sinut haluamaan entistäkin enemmän kofeiinia elimistöösi.

- Kahvin määrää kannattaa vähentää hitaasti muutaman viikon aikana. Korvaa osa juomastasi kahvista kofeiinittomilla versioilla, tohtori Marilyn Glenville neuvoo.

2. Priorisoi

Kun stressitasosi nostavat päätään, kannattaa miettiä, millä on todella merkitystä. Tee listoja, joissa merkitset tärkeät tehtävät ylös.

- Opettele sanomaan ei, jos sinusta tuntuu, ettet voi tehdä kaikkea, Glenville neuvoo.

3. Lisää hyvän olon hormoneita

Serotoniinin määrä elimistössämme määrittelee, kuinka hyväksi olomme koemme. Serotoniinitasot nousevat, muun muassa oikeanlaisen ruoan avulla. Lisää ruokavalioosi banaaneja, taateleita, soijaa, manteleita ja pähkinöitä.

- Päivä kannattaa aloittaa esimerkiksi täysjyväleivällä ja kananmunalla, Glenville kertoo.

4. Jätä sokeri vähemmälle

Me kaikki tiedämme sokerin heilauttelevan niin mielialaa kuin oloakin. Verensokeritasapaino kannattaakin pitää tasaisena, jolloin vältyt suurimmilta ärsytyskohtauksista ja hermojen menetykseltä. Syö vaikka kananmuna tai kymmenkunta mantelia, jos olosi alkaa uupua.

5. Lisää hyviä rasvoja

Helpoin tapa lisätä esimerkiksi omega3-rasvahappoja on syödä riittävästi kalaa. Aivosikin tarvitsevat ravintoa!

Lue myös: Milloin liikunta kannattaa jättää väliin? Asiantuntija neuvoo

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat