Kuva: Fotolia

Halvaantuneet apinat saatiin kävelemään - mahdollista myös ihmiselle?

10.11.2016 11:45 - Senni Loikala

Tutkijat ovat kehittäneet liikuntakyvyn palauttamiseen "aivoimplantin", josta on saatu lupaavia tuloksia apinoilla.

Kiinassa on tehty huikea saavutus: Halvaantuneille apinoille on saatu palautettua liikuntakyky jalkoihin niin sanottujen ”aivoimplanttien” avulla. Nyt pelkistettyjä versioita näistä testataan pienimuotoisesti Sveitsissä halvaantuneilla ihmisillä, joilla on selkäydinvamma. Tästä uutisoi arvostettu brittiläinen tiedelehti Nature.

Saavutuksen takana on Sveitsissä asuva neurotieteilijä Grégoire Courtine, joka lentää parin kuukauden välein Kiinaan edistämään tutkimustaan. Takana ovat vuosikymmenten työ ja erilaiset testaukset rottien kanssa, mutta nyt Courtine on tiimeineen siirtynyt käyttämään apinoita tutkimuksessaan.

Aivoimplanteissa on kyse aivoihin asennettavasta langattomasta implantista, joka voi onnistua stimuloimaan jaloissa olevia elektrodeja ja tuoda siten edes jonkinasteisen liikuntakyvyn takaisin.

Neurotieteilijä kuvailee näin hetkeä, jolloin halvaantuneet apinat saivat jalkoihinsa liikuntakyvyn takaisin aivoimplanttien avulla:

- Koko tiimimme huusi riemusta huoneessa samalla, kun katsoimme sitä.

Aivoimplantteja kehitetään yhä

Vaikka apinoiden liikuntakyky ei palautunut yhtä hyväksi kuin apinoilla, joilla ei ole selkäydinvammaa, tuntui saavutus tutkijoista tärkeältä.

Nyt tutkijat jatkavat aivoimplanttien kehittämistyötä. He toivovat muun muassa, että aivoimplantit toisivat apinoille paitsi liikuntakyvyn, niin myös esimerkiksi hyvän tasapainon.

Ei ole lainkaan itsestäänselvää, että aivoimplantit toimisivat ihmisten kohdalla. Ihmisten aivot ovat apinoiden aivoja monimutkaisemmat, mutta tutkijat ovat ottaneet kunnianhimoisen haasteen vastaan; ovathan ensimmäiset testaukset ihmisillä jo aloitettu.

Lue myös: Pariskunta murtaa tabun vammaisten seksielämästä: Lue tosielämän rakkaustarina

Lähde: Nature

Kilpailut

Uusimmat