Kuva: Fotolia

Iskeekö väsymys kesken päivän? Katso nopeat keinot vireystilan nostamiseksi

29.10.2016 15:15 - Elisa Jalasjoki

Työpäivän aikana on mahdollista piristyä nopeasti, esimerkiksi välttämällä herkkukulholla käymistä.

Syksyn tullen piemys lisääntyy ja samalla energiatasot laskevat. Myös töissä tuntuu uupuvan entistä helpommin. Keskittymiskykyä ja vireystilaa pystyy parantamaan helposti muutamien täsmävinkkien avulla.

1. Kävele korttelin ympäri

Jaloittelu kesken päivän tekee kaikille hyvää. Happihyppelyn aikana veri lähtee kiertämään ja raikas ilma piristää. Useissa toimistoissa ilmanvaihto on kohtalaisen huono, mikä taas aiheuttaa työntekijöissä väsymystä.

2. Hanki säädettävä pöytä 

Toimistotyössä on suositeltavaa käyttää säädettäviä pöytiä, joiden avulla on mahdollista työskennellä myös seistessä. Työasennon vaihtaminen tuo nopeasti lisää energiaa ja samalla vaihtelua työpäivään. 

3. Urheile ennen töitä 

Liikuntamuodolla ei ole väliä. Kyseessä voi olla lyhyt aamulenkki, tiukka salitreeni tai ohjattu tunti. Liikunta herättää koko kehon ja piristää selvästi. Helppo tapa saada itsensä liikkeelle on sopia työkavereiden kanssa treffit lähisalille ennen työvuoron alkua, tai käydä lyhyellä aamulenkillä.

4. Kastele kasvot viileällä vedellä

Kylmä vesi saa olon hetkessä pirteäksi. Hyvä keino kastella kasvot on esimerkiksi kostuttaa käsipaperia jääkylmällä vedellä, ja taputella sitä pitkin kasvoja. Kasvojen hermot reagoivat nopeasti viileään, jolloin keskittymiskykysi paranee.

5. Kuuntele musiikkia

Avokonttorissa musiikin kuuntelu kuulokkeiden avulla saa keskittymään omaan työhön paremmin. Se myös aktivoi tiettyjä aivojen osia, jonka ansiosta on helpompi pysyä hereillä. 

6. Juo tarpeeksi kahvia

Kofeiini piristää vain väliaikasesti, mutta se on silti tehokas apu. Energiajuomien sijaan tulisi keskittyä juomaan kahvia tai teetä, sillä liiallinen kofeiinin saanti voi aiheuttaa rytmihäiriöitä sekä keskittymiskyvyn heikkenemistä. 

7. Vältä liiallista sokerin syöntiä 

Sokeri nostaa verensokerin ylös vain hetkellisesti, jolloin pirteä olo säilyy vain tietyn ajan. Sokeristen tuotteiden, kuten karkkien ja keksien, jälkeen olo tuntuu usein väsyneemmältä kuin aiemmin. Pidä siis kätesi erossa toimiston herkkukulhosta ja nauti naposteluhimoosi esimerkiksi pähkinöitä, tai muita terveellisiä herkkuja.

8. Vaihda työskentelypistettäsi

Samalla työpisteellä istuminen on turhan yksitoikkoista. Se saa työn tuntumaan rutiininomaiselta, sillä jokain työpäivä tuntuu toistavan samaa kaavaa. Piristystä arkeen saat jo sillä, että siirrät yhden päivän ajaksi työpisteesi esimerkiksi johonkin toimiston yhteiseen tilaan muutamaksi tunniksi. Uusi tila herättää nopeasti huomiosi ja pitää sinut hereillä. 

Lähde: Popsugar

Lue myös: Uupumusta vai motivaation puutetta? Katso milloin treeni todella kannattaa jättää väliin

Lue myös: Iskikö flunssa? Vinkit, joiden avulla paranet nopeammin

Kilpailut

Uusimmat