Kärsitkö edelleen aknesta? Apu voi löytyä yllättävän läheltä

26.09.2012 15:45 - Eeva Rajala

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan pahoihin akneongelmiin saattaa löytyä apu ihmisen kasvoista.

Tiedemiehet ovat havainneet, että kasvojen iholla elävät tavalliset ja hyvänlaatuiset virukset voivat toimia luonnollisena ja tehokkaina tuhoajina niille bakteereille, jotka aiheuttavat aknea.

Kyseessä on bakteriofagi-niminen virus, joka loisii bakteerissa ja tuhoaa niitä. Nämä virukset voivat toimia paremmin aknea vastaan kuin nykyään käytettävät sekoitukset, sillä tietyt bakteriofagit luonnollisesti etsivät nimenomaan aknea aiheuttavaa bakteeristoa ja elää niiden kanssa samassa ympäristössä. Tiedemiehet ovat olleet tietoisia näistä fageista jo vuosikymmeniä, mutta nyt uumoillaan, että virusten avulla voitaisiin kehittää uusi, toimivampi lääke aknen hoitoon.

Aknen aiheuttaa talirauhasten liiallinen talin eritys ja ihon päällimmäisen kerroksen paksuuntuminen. Syyt akneen voivat olla joko perinnöllisiä tai hormonaalisia. Akneen hoitoon käytetään monia eri keinoja aina kasvojen puhdistuksesta antibiootteihin ja tulehduskipulääkkeistä hormonihoitoihin.

Tutkijoiden mukaan bakteriofagien käyttäminen aknetaistelussa voi kuitenkin olla paljon tehokkaampi vaihtoehto kuin muut, sillä siinä on kyseessä täysin luonnollinen tapa taistella aknea vastaan. Asiaa tarvitsee kuitenkin vielä tutkia paljon ennen kuin keino on ihmisten käytettävissä.

Lähde: NBCNews

Kilpailut

Uusimmat