Kuva: Fotolia

Kärsitkö migreenistä? Lue, mitä ruoka-aineita kannattaa välttää

27.05.2016 13:15 - Tiina Svensk

Migreeniä sairastava haluaa varmasti ennaltaehkäistä kohtauksen mahdollisimman tehokkaasti.

Jokaisen migreenipotilaan kohtaus käynnistyy eri syistä: siinä missä toisen kohtaus johtuu nestehukasta, voi toisen kohtauksen laukaista esimerkiksi voimakkaat tuoksut tai valot. Jos kuitenkin kärsit migreenistä, voivat tietyt ruoka-aineet olla haitaksi sinulle.

She Knows -sivuston mukaan seuraavat kahdeksan raaka-ainetta ovat olla migreenistä kärsiville haitaksi, sillä ne sisältävät paljon migreeniä käynnistäviä ainesosia:

Hapatetut valmisteet

Kaikki käyneet ja hapatetut ruuat, kuten juustot, suolakurkut ja hapankaali voivat käynnistää migreenin, sillä ne sisältävät runsaat määrät tyramiinia. 

Alkoholi

Alkoholilla on lukuisia haittavaikutuksia terveydelle, mutta migreeniä sairastavien kannattaa välttää erityisesti punaviiniä. Viinin lisäksi tummat liköörit ja oluet ovat myös kaikista todennäköisimpiä kohtauksen laukaisijoita. Lisäksi alkoholi aiheuttaa nestehukkaa, mikä ei välttämättä laukaise kohtausta, mutta aiheuttaa päänsärkyä.

Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet, kuten aspartaami korvaavat usein sokerin eri tuotteissa. Aspartaamia käytetään etenkin dieetti-jälkiruuissa ja vähäkalorisissa tuotteissa, sekä virvoitusjuomissa ja energiajuomissa. 

Suklaa

Vaikka käytämekin suklaata paljon ja usein stressi ja väsymys saavat meidät haluamaan suklaata, se ei välttämättä ole hyväksi terveydellemme. Myös suklaa on stimulantti, joka saattaa pahimmillaan vaikeuttaa migreenipotilaiden arkea.

Sitrushedelmät

Vaikka migreenin hoitokeinoksi käytetään joskus suola-sitruuna -liuosta, saattavat useimmat sitrushedelmät olla haitaksi. Sitrushedelmien vaikutusta migreenipotilaiden kohtauksiin tutkitaan jatkuvasti, ja yhä useammat ilmoittavat niiden olevan sopimattomia heidän ruokavalioonsa.

Roskaruoka

Natriumglutamaattia, sulfaatteja ja nitraatteja sisältävät ruuat kannattaa jättää suosiolla syömättä - suurin osa roskaruuasta, kuten hot dogit ja hampurilaiset, sisältävät näitä ainesosia. Myös tietyt einekset saattavat sisältää kyseisiä aineita, joten tuoteselosteet kannattaa lukea huolella valmisruokaa ostaessa.

Pähkinät ja maapähkinävoi

Vaikka pähkinät ovat loistava hyvien rasvojen ja proteiinin lähde, ne eivät välttämättä sovi jokaiselle migreenipotilaalle. Pähkinöissä ja maapähkinävoissa on hieman tyramiinia, mikä saattaa käynnistää kohtauksen, jos pähkinöitä käyttää runsaasti osana ruokavaliota.

Suolainen ruoka

Natrium on tärkeä osa kehomme tervettä toimintaa, mutta suurin osa meistä saa tarvittavan päiväannoksen helposti täyteen. Sen vuoksi erityisen suolaiseen ruokaan ei tarvitse erikseen panostaa - kaiken lisäksi natrium voi käynnistää migreenin tyramiinin tavoin.

Lue myös: Ihmiset saivat kokeilla, miten pahalta migreeni tuntuu - järkyttyivät syvästi

Lähde: She Knows

Kilpailut

Uusimmat