Käytätkö tamponeja? Karu tarina mallikaunottaren amputaatiosta kannattaa lukea

18.06.2015 14:15 - Senni Loikala

Jokaisen tamponeja käyttävän naisen kannattaa olla tietoinen hengenvaarallisesta šhokkioireyhtymästä. Sen tietää Lauren Wasser, jonka selviytymiselle lääkärit eivät antaneet toivoa.

Yhdysvaltalainen nainen Lauren Wasser, 24, istui hiukset märkinä pienen jakkaran päällä. Hän oli juuri käynyt suihkussa. Hän oli pessyt kehonsa, josta puuttui yksi raaja - oikea jalka. Kylpyhuoneen oven takana häntä odotti pyörätuoli.

Lauren itki. Kaikki tuntui toivottomalta.

Suurin unelma oli mallin ura

Kun Lauren oli vielä terve, hänelle ulkonäkö oli kaikki kaikessa. Hän haaveili mallin urasta, olihan hän poseerannut jo kahden kuukauden iässä äitinsä rinnalla Italian Vogue -muotilehdessä.

Nuori nainen asui omassa kodissa Yhdysvaltojen länsirannikolla, Santa Monican kaupungissa. Hänellä oli paljon ystäviä, hän heitteli koripalloa ja pyöräili lähes 50 kilometriä päivässä.

Ilta, joka muutti kaiken

3. lokakuuta 2012 on päivämäärä, jonka Lauren tulee muistamaan ikuisesti. Sinä päivänä hänen vetonsa oli pois, aivan kuin flunssa olisi tekemässä tuloaan. Nainen suuntasi kuitenkin juoksulenkille huolimatta väsyneestä olosta ja kuukautisista, jotka hänellä silloin oli.

Illalla Lauren meni ystäviensä bileisiin, joissa monet ihmettelivät hänen ulkonäköään. Aina niin kaunis nainen näytti yhtäkkiä väsyneemmältä kuin ikinä aiemmin. Lauren yritti esittää, että kaikki olisi hyvin. Pian hänen täytyi kuitenkin lähteä kotiin.

Ei muistikuvia tapahtumista

Lauren heräsi siihen, kun hänen cockerspanielinsa haukkui aggressiivisesti ja hääri hänen lähellään. Poliisi huusi ulko-oven takana.

Illan kulku oli naisen päässä pelkkä musta aukko. Hän ei tiennyt, oliko tuolloin päivä vai yö.

- En ollut pystynyt viemään koiraani ulos, joten joka puolella oli pissaa ja kakkaa, Lauren muistaa.

Hänen äitinsä oli hälyttänyt paikalle poliisin, koska hän ei ollut saanut yhteyttä tyttäreensä. Lauren päästi heidät sisälle ja vakuutti äidilleen, että soittaisi hänelle aamulla. Tuolloin hän tahtoi vain nukkua.

Henkiinjääminen näytti mahdottomalta

Seuraavana päivänä Lauren löydettiin makuuhuoneensa lattialta kasvot lattiaan päin. Hän oli saanut voimakkaan sydänkohtauksen ja sisäelimet vetelivät viimeisiään. Lauren kiidätettiin sairaalaan.

Onneksi yksi lääkäreistä ymmärsi kysyä, oliko Laurenin sisällä tuolloin tamponi. Kenelläkään ei nimittäin ollut aavistustakaan, miten hänen tilansa oltaisiin muuten saatu vakaaksi. Hänen henkiinjäämisensä oli vain kymmenestä minuutista kiinni.

Laurenilla todettiin hengenvaarallinen toksinen šokkioireyhtymä, joka johtui tamponin käytöstä.

Lääkärit kehottivat vanhempia ja ystäviä varautumaan pahimpaan. He eivät uskoneet, että Lauren tulisi selviytymään. Hänet vaivutettiin lääkkeiden avulla koomaan ja hänen pitkät vaaleat hiuksensa ajettiin pois.

Kuuli amputaatiosta vahingossa

Kun Lauren herätettiin koomasta, hän huomasi vartalonsa olevan täynnä letkuja. Vatsa oli turvonnut valtavasti ja kroppa tuntui vieraalta. Katsoessaan ikkunasta ulos, Lauren luuli olevansa Teksasissa.

- Ajattelin, että olin ehkä ähky ruoasta. Minulla ei ollut aavistustakaan, mitä oli tapahtumassa, Lauren kertoo.

Naisen käsissä ja jaloissa oli polttava tunne, jota hän ei saanut lähtemään pois. Pian oikeaan jalkaan kehittyi kuolio. Veri yritettiin saada jälleen virtaamaan jalkaan hoitojen avulla, mutta turhaan.

Lauren sai tietää vahingossa, että hänen kuolion saanut jalkansa täytyisi amputoida. Sairaalasängyn vieressä oli verho, jonka takana puhui vieras nainen puhelimeen.

- Minulla on täällä 24-vuotias tyttö, joka tulee tarvitsemaan oikeaan jalkaan amputaation polvesta alaspäin, Lauren muistaa naisen sanoneen.

- Ajattelin, että hyvä Jumala, hän puhuu minusta. Tulen menettämään jalkani, hän jatkaa.

"Olen yhä arvokas ja nätti"

Kolme vuotta myöhemmin Laurenilla on yhä kipuja. Hänen vartalonsa tuottaa kalsiumia yrittääkseen saada hänen jäljellä olevan jalkansa paranemaan. Myös se oli saanut pahoja vaurioita, minkä vuoksi lääkärit olisivat tahtoneet amputoida hänen molemmat jalkansa.

Laurenille yhden jalan menettäminen oli tarpeeksi. Hän kieltäytyi luopumasta molemmista, vaikka lääkäreiden mukaan toinenkin jalka saatetaan joutua amputoimaan tulevaisuudessa.

Enää Lauren ei tahdo tappaa itseään, miltä hänestä tuntui päästessään sairaalasta kotiin. Noihin aikoihin ajoittui tilanne, kun hän itki yksin kylpyhuoneessaan.

- Elät koko elämäsi ajatellen, että "minä olen urheilija" tai "minä olen nätti tyttö", mutta tämä oli jotakin fyysistä, johon minulla ei ollut mitään kontrollia, Lauren kertoo.

Onneksi rinnalla oli rakastava naisystävä, joka ikuisti Laurenin paranemisprosessin satoihin valokuviin. Se oli eräänlaista terapiaa.

- Minulla kesti pitkään ennen kuin ymmärsin, että olen yhä arvokas ja että olen yhä nätti, Lauren kertoo.

Toksinen šhokkioireyhtymä

Vaikka toksinen šhokkioireyhtymä on harvinainen, kannattaa jokaisen tamponia käyttävän naisen olla tietoinen riskistä. Lauren toivoo, että tamponipakkauksissa olevat varoitukset olisivat suurempia, sillä nyt ne jäävät monelta huomaamatta.

Pääset lukemaan lisää toksisesta šokkioireyhtymästä täältä.

Pääset katsomaan kuvia Laurenista, joka on toteuttanut unelmansa työskennellessään mallina, täältä.

Lue myös: Kuusi ällistyttävää faktaa tamponeista

Lähde: Vice

Kilpailut

Uusimmat