Kuinka tehdä hyviä päätöksiä elämässä? 5 ohjetta mielen selkeyttämiseksi

13.09.2015 12:15 - Emma Ylistalo

Varsinkin isojen päätösten tekeminen elämässä on joskus vaikeaa. Suuri muutos tarvitsee aikaa, mutta oikean päätöksen kyllä tunnistaa.

Hyvien ja huonojen puolten listaamista käytetään usein tapana selvittää, kumpi kahdesta vaihtoehdosta on parempi. Usein saattaa kuitenkin käydä niin, että vaikka paperi on täynnä plussia ja miinuksia, oma mieli ei ole yhtään sen selkeämpi. Lue alta viisi ohjetta hyvien päätösten tekemiseen elämässä.

1. Tee päätökset positiivisella mielellä

Jos yrität tehdä suuria päätöksiä vihaisena, pettyneenä tai huolestuneena, teet todennäköisesti valinnan, jota kadut myöhemmin tai sinun on entistä hankalampi päättää, mitä haluat tehdä seuraavaksi.

Älä mieti työpaikan vaihtoa sen jälkeen, kun olet riidellyt työkaverisi kanssa tai parisuhteen päättämistä sanaharkan päätteeksi. Tee isot päätökset kun tunnet itsesi energiseksi ja optimistiseksi. Silloin innostavat ideat tulevat luonnostaan ja liikuttavat sinua kohti positiivisia tekoja.

2. Anna itsellesi tauko

Oletko joskus miettinyt jotain asiaa niin paljon, ettet ole pystynyt keskittymään kunnolla mihinkään muuhun? Lopulta se on luultavasti johtanut siihen, että olet tuntenut itsesi entistä ahdistuneemmaksi ja epävarmemmaksi päätöksestäsi.

Aivan niin kuin lihasten täytyy levätä treenin jälkeen, päätöksenteolle kannattaa ottaa aikalisä. Anna itsellesi lupa astua pois tästä sinua vaivaavasta kehästä. Saatatkin yhtäkkiä löytää ratkaisun, sillä päätökset syntyvät usein juuri silloin, kun lopetamme ongelman murehtimisen.

3. Kiinnitä huomiota ajatusmalleihisi

Mieleesi saattaa autossa tai ruokakaupassa juolahtaa yhtäkkiä ajatus tulevasta haasteesta. Kun näin tapahtuu, kiinnitä huomiota siihen. Mieti näitä alkuun aika satunnaiselta tuntuvia ajatuksia enemmän. Mitä ajattelit ja miltä se sinusta tuntui?

Jos huomaat innostuvasi aina, kun mietit oman firman perustamista, kannattaa siihen kiinnittää huomiota. Ajatukset, jotka saavat sinut hyvälle tuulelle ovat yleensä merkki jostain, jota kannattaa tavoitella. Negatiiviset ajatukset taas kertovat asioista, joita kannattaa välttää elämässään.

4. Visualisoi päätös ja huomioi miltä se tuntuu

Kun tunnet itsesi levänneeksi ja olet hyvällä tuulella, istu rauhallisessa paikassa ja kuvittele miltä elämäsi näyttäisi, jos tekisit sen päätöksen, mitä mietit. Saadaksesi aikaan voimakkaita tunteita, ajattele asioita mahdollisimman tarkasti kuvitelmissasi. Sen jälkeen huomioi, miten nämä ajatukset saavat sinut tuntemaan.

Jos esimerkiksi harkiset työsi lopettamista, mieti miltä tuntuisi viettää viimeistä työpäivää, kertoa ihmisille lopettamisestasi, pakata tavaransa ja hyvästellä työkaverinsa. Saako se olosi tuntumaan kamalalta vai helpottuneelta? Jos ajatuksesi saavat sinut tuntemaan innostusta, se on luultavasti päätös, jota kohti kannattaa kulkea. Jos taas tunnet itsesi vihaiseksi tai epätoivoiseksi, kannattaa ajatuksesta päästää irti ja todeta, että se ei ehkä olisi oikea päätös.

5. Ole kärsivällinen

Muista, että selkeys päätöksestä syntyy, kun on sen aika. Yrittämällä nopeuttaa päätöstä tai muutosta elämässäsi, lisäät ainoastaan stressiä ja ahdistusta yhtälöön. Nämä negatiiviset tunteet taas johtavat sinut ainoastaan kauemmaksi kirkkaasta päämäärästä. Kiirehtimisen sijasta, keskity hetkeen.

Mitä voit tehdä nyt oppiaksesi esimerkiksi uusia taitoja, jotka voivat auttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi? Mitä voit tehdä nyt nauttiaksesi elämästä ja saadaksesi aikaan positiivisen ilmapiirin, joka helpottaa päätöksentekoa? Päätös tuntuu selkeältä kun on sen aika. Sitä ennen voit nauttia jokaisesta sekunnista ja elämästäsi.


Lue myös: Haaveissa unelmatyöpaikka? Tee siitä mahdollista

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat