Kuva: Fotolia

Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen altistaa lapsensa psykoosille

25.05.2016 18:45 - Senni Loikala

Turun yliopisto uutisoi tutkimuksesta, jossa analysoitiin noin 2000 suomalaisäidin ja heidän lastensa terveystietoja.

Jos nainen polttaa tupakkaa raskausaikana, lisää se riskiä, että lapsi tulee sairastumaan skitsofreniaan myöhemmin elämässään.  Tämä selviää suomalais-amerikkalaisesta tutkimuksesta, josta Turun yliopisto tiedotti verkkosivuillaan keskiviikkona.

Nikotiini voi vaurioittaa sikiön aivojen kehitystä. Altistuminen nikotiinille kohdussa altistaa osan lapsista erilaisille kasvuun, kehitykseen ja psyykkiseen oireiluun liittyville ongelmille myöhemmin elämässä, kirjoitetaan yliopiston sivuilla.

Daily Mail -lehti uutisoi samasta tutkimuksesta ja kertoo, että runsas tupakointi raskausaikana lisää lapsen sairastumisriskiä skitsofreniaan jopa 38 prosenttia.

– Äidin raskaudenaikainen tupakointi ei todennäköisesti yksinään selitä, miksi joku sairastuu skitsofreniaan, mutta voi myötävaikuttaa sairastumiseen esimerkiksi perimän ja ympäristötekijöiden ohella.  Tupakoinnin lopettaminen ennen raskautta saattaisi vähentää jälkeläisen sairastumisriskiä, tutkimuksessa mukana ollut professori Solja Niemelä kertoo.

Tutkimuksessa analysoitiin noin 2000 suomalaisäidin ja heidän jälkeläistensä rekisteritietoja.

Suomalaisista naisista noin 15 prosenttia tupakoi raskauden aikana, ja luku on korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.

Skitsofrenia on yleisin psykooseiksi eli mielisairauksiksi luokitelluista sairauksista.

Lähde: Turun yliopisto

Kilpailut

Uusimmat