Laihduttaja huomio: hedelmät saattavat pilata dieettisi - lue miksi

25.06.2013 09:15 - Reetta Haverinen

Hedelmät ovat terveellisiä, mutta kohtuus kaikessa. Liiallinen luonnon herkkujen napsiminen saattaa tehdä dieetille haittaa.

Vaikka hedelmät ovat oikeita vitamiini- ja antioksidanttipommeja, ei niitä silti kannata napsia suuhun rajattomasti. Hedelmät sisältävät kaloreita ja hiilihydraatteja siinä missä leipä tai pastakin. Varsinkin monet makeat hedelmät, kuten banaanit ja viinirypäleet, sisältävät runsaasti sokereita, jotka saattavat heitellä verensokerin tasapainoa samalla tavalla kuin karkkien syöminen.

Hedelmien syöntiä tuleekin rajoittaa lähinnä niiden sisältämän fruktoosisokerin vuoksi. Toisin kuin puhdas glukoosisokeri, joka välittyy ruuansulatuksen kautta lihaksiin, aivoihin ja muihin elimiin, fruktoosi siirtyy ainoastaan maksan käsiteltäväksi. Jos maksan energiatasot ovat tällöin jo täynnä, muuttuu fruktoosi suurella todennäköisyydellä rasvavarannoksi.

Pannaan näitä luonnon antimia ei tule kuitenkaan laittaa - kunhan niitä ei napsita suuhun kaksin käsin. Hedelmät ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Tuoreiden hedelmien vitamiinit ovat monin verroin parempi vaihtoehto kuin pilleripurkista napsitut ravintoaineet.

Useat hedelmät, varsinkin niiden kuoret, sisältävät myös paljon kuituja ja hitaita hiilihydraatteja, jotka tekevät hyvää ruuansulatukselle ja lisäävät kylläisyyden tunnetta.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat