Masentaako? Käy kakalla!

16.05.2011 13:22 - Rea Tallgren

Tutkijat ovat ennenkin huomanneet yhteyden vatsakipujen ja masennuksen välillä. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että ummetus ja ilmavaivat itsessään saattavat olla masennuksen aiheuttajia, eivätkä seurausta siitä.

Stanfordin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden selityksen masennukselle. Tutkijoiden mukaan ummetus ja ilmavaivat lapsuudessa saattavat aiheuttaa masennusta aikuisiällä.

Tutkimustulokset osoittavat tutkijoiden mukaan sen, että jotkut psyykkiset ongelmat saattavat olla seurausta ummetuksesta ja ilmavaivoista, ennemmin kuin syy niihin. Ilmavaivat elämän muutaman ensimmäisen päivän aikana saattavat jättää aivot jatkuvaan masennustilaan.

- Monet tutkimukset perustuvat siihen, kuinka psyyke voi vaikuttaa fyysiseen olotilaan. Tämä tutkimus kuitenkin todistaa, että asia saattaa itseasiassa olla päinvastoin, tutkimusta tekemässä ollut Pankaj Pasricha selventää.

Ihmisistä noin 15-20 prosenttia kärsii joko jatkuvista tai ajoittaisista vatsakivuista. Vatsakipujen ja masennuksen välillä onkin havaittu tutkimuksissa selkeä yhteys. Myös stressihormonejen on uskottu aiheuttavan vatsakipua.

Kaikki ummetus ja vatsakipu ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan johda masennukseen. Erityisessä vaarassa ovat pieninä vauvoina ongelmista kärsineet, koska silloin sisäelimet ovat vielä melko kehittymättömät ja haavoittuvaiset.

Lähde: Stanford School of Medicine

Kilpailut

Uusimmat