Minun tarinani: Emilia, 21, laihdutti yli 60 kiloa - katso kuvat

26.03.2014 18:15 - Heli Thoren

Rankasti koulukiusattu Emilia Korhonen sai näyttää kiusaajilleen, ettei lannistunut. Vaikka kaunotar hehkuu hoikistuneena, hyvän itsetunnon rakentaminen jatkuu vielä pitkään.

Jos sinulle päivittäin osoitettaisiin, että olet arvoton, alkaisit pian itsekin uskoa siihen. Näin kävi Emilia Korhoselle, 21. Emilia oli koulukiusattu kilojensa takia. Päivä päivältä Emilian itsetunto sukelsi yhä syvemmälle. Ja oma olo huononi.

Kiusaaminen oli pahimmillaan hyvin raakaa. Jos Emilia vaikkapa tuli terveystarkastuksesta, joku koulutovereista saattoi napata hänen terveyskorttinsa ja kuuluttaa Emilian painon suureen ääneen koulun käytävillä.

Mutta eräänä päivänä tapahtui jotakin, joka käänsi Emilian elämän suunnan.

- Eräs sukulaiseni sanoi minulle, että minun kannattaisi pudottaa painoani. Hän sanoi, että tuntisin oloni paremmaksi ja voisin paremmin. Se herätti. Sain kimmokkeen painonpudotukseen, Emilia kertoo.

Ruokavalio uusiksi

Tuolloin 120 kiloa painanut Emilia muutti ruokailutottumuksensa täysin. Vuonna 2008 Emilia päätti, että sipsit, karkit ja muut herkut jäisivät pois aterioilta. Tilalle tuli kunnon arkiruokaa. Paino alkoi pudota.

Ensimmäisen vuoden Emilia edistyi haasteessaan vain ruokailutottumuksia muuttamalla. Urakka oli suuri, mutta vaaka motivoi. Mitä enemmän paino putosi, sitä suurempi nälkä Emilialle tuli saada muutos aikaan.

- Kun olin vuoden verran syönyt terveellisemmin, paino oli pudonnut jo niin paljon, että ryhdyin harrastamaan liikuntaa. Samalla myös mieli alkoi kohentua entisestään.

Rakkaus voitti itseinhon

Pienenevän vaa'an numeron lisäksi Emiliaa ovat motivoineet muutkin asiat. Hän on halunnut näyttää kiusaajilleen, että vaikka he yrittivät kovasti, he eivät voineet lannistaa Emiliaa.

- Muutaman kiusaajistani olen tavannut kouluaikojen jälkeen. He ovat pyytäneet anteeksi. Uskon, että he eivät kuitenkaan olisi pyytäneet, ellen olisi laihtunut näin paljon.

Tänä päivänä Emilia painaa 60 kiloa. Toipuminen kiusaamisesta ja syvästä arvottomuuden tunteesta jatkuu edelleen. Emilia on löytänyt elämäänsä myös rakkauden, mutta tietää, että oma hyvä olo lähtee kuitenkin itsestä. Siihen ei ole oikotietä.

- En arvostanut itseäni ollenkaan, kun olin lihava. Tunsin syvää itseinhoa. Poikaystäväni on auttanut minua löytämään myönteisiä tunteita itseäni kohtaan. Rakkaus auttaa tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Kiusatun on uskallettava olla avoin

Emilia haluaa omalla esimerkillään kannustaa muita samankaltaisten kokemusten kanssa painivia. Kiusattuja hän neuvoo rehellisyyteen ja avoimuuteen.

- En uskaltanut kertoa kiusaamisesta kenellekään. Edes kotona en koskaan paljastanut tilanteen vakavuutta. Jälkeenpäin ajateltuna minun olisi pitänyt kertoa rehellisesti, miten kurjassa tilanteessa olin ja kuinka yksinäiseksi tunsin itseni.

Painonpudotusneuvot ovat Emilialle myös hyvin selvillä. Hän muistuttaa oman painonsa kanssa kamppailevia, että kaikki lähtee päätöksestä.

- Motivaation on löydyttävä jostakin. Mutta ensin on tehtävä päätös, että haluaa laihtua. On myös muistettava antaa projektille aikaa. Pysyvä painonpudotus ei tapahdu hetkessä. Itsellänikin muodonmuutos oli vuosien projekti.

Ei valtaa pelolle

Emilia näyttää upealta. Hän on pikku hiljaa opetellut uskomaan sen itsekin ja nauttimaan omasta itsestään sekä peilikuvastaan. Emilia kertoo kuitenkin olevansa vasta matkalla itsen täydelliseen hyväksymiseen. Toisinaan Emilia yllättää itsensä myös pelkäämästä. Häntä pelottaa, että kilot tulevat takaisin.

- Pelko oli yksi syy, että sairastuin painoa pudottaessani bulimiaan. Olen toipumassa siitä ja muistutan itselleni, että ei ole syytä olla peloissaan. Tiedän, että en halua palata enää entiseen.

Lue aikaisemmat Minun tarinani -sarjan jutut tästä!

Kilpailut

Uusimmat