Naisen kroppa on koetuksella vielä synnytyksen jälkeen - paisuneita häpyhuulia ja yöhikoilua

28.04.2015 19:30 - Senni Loikala

Synnytys on valtava koitos naisen elämässä, mutta kehon erikoiset reaktiot eivät pääty siihen. Tiedätkö, mitä kaikkea synnytyksen jälkeen tapahtuukaan?

Vapina

Lääkäri Michele Hakakhan mukaan suurin osa naisista kokee tärinää synnytyksen jälkeen. Monesti väristykset eivät ole paikallisia, vaan niitä voi ilmaantua koko kehossa. Reaktio on kuitenkin normaali, ja väristyksien pitäisi kadota muutamassa minuutissa tai korkeintaan parin tunnin sisällä synnytyksestä.

Tikit

Emättimen repeämiset ovat melko yleisiä etenkin ensisynnyttäjillä. Sen vuoksi kannattaa varautua siihen, että vaginaa tikataan synnytyksen jälkeen. Jos et ole ottanut epiduraalipuudutusta, niin kätilö puuduttaa emättimen alueen ennen tikkausta. 

Vauva ei tahdo maitoa

Vaikka rintaruokinnan aloittaminen on tärkeää pian synnytyksen jälkeen, niin vauvat eivät välttämättä tee vielä yhteistyötä sillä saralla. Hakakhan mukaan pienokaiset harovat tissiä vastaan usein 15-30 minuuttia synnytyksen jälkeen. Tuona aikana on tärkeää tehdä tuttavuutta uuteen tulokkaaseen paijaamalla, nuuhkimalla ja katselemalla häntä, sillä se vahvistaa sidettä vauvan ja äidin välillä.

Vatsaasi hierotaan

Lääkäri Yvonne Bohnin kertoo, että synnytyksen jälkeen kohtu kutistuu. Kun se on raskauden aikana ollut suuren vesimelonin kokoinen, niin synnytyksen jälkeen se pienenee pikkuruisen cantaloupemelonin kokoiseksi. Jotta kohtu saataisiin asettumaan hyvin uuteen kokoonsa, hierovat hoitajat yleensä vatsaa viidentoista minuutin välein kahden tunnin ajan synnytyksestä. Se voi tehdä kipeää etenkin, jos synnytyksessä ei ole käytetty epiduraalia.

Veri

Hakakhan mukaan synnytyksen jälkeen verta ehtii vuotaa kymmenessä minuutissa vähintään jäätelöpurkillisen verran. Verenvuoto ei jää siihen, vaan runsaat vuodot synnytyksen jälkeisinä päivinä ovat normaaleja etenkin istuessa tai maatessa, kuten myös imetyksen aikana. Vuorokauden sisällä synnytyksestä saattaa ilmaantua suuria veriklimppejä, joiden pitäisi olla kooltaan pienempiä kuin aprikoosit. Vuotoa jatkuu yleensä neljästä kuuteen viikkoon synnytyksestä.  

Turvonneet häpyhuulet

Mitä pidempään ponnistusvaihe kestää, sitä huomattavampi saattaa tulla alapään turvotuksesta synnytyksen jälkeen. Hakakhan mukaan häpyhuulet voivat olla kooltaan jopa kolme kertaa suuremmat kuin muulloin. Turvotus on yleistä erityisesti ensisynnyttäjillä ja paras konsti saada se laskemaan ovat jääpussit. Onneksi intiimialueen paisuminen on kuitenkin väliaikaista ja paikat palautuvat ajan kanssa tavanomaisiksi.

Sängyn oma

Jos synnytys tehdään keisarinleikkauksella, heikentävät siinä käytetyt puudutuslääkkeet väliaikaisesti jalkojasi. Sen vuoksi on hyvä pysytellä pedissä lepäämässä 12-24 tuntia synnytyksen jälkeen. Hoitajat pitävät huolen, että kaikki on hyvin. Paikalla on taatusti myös läheisiä.

Hikoilu

Uutta elämää puskiessa maailmaan hikoilee väkisinkin. Mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että usein se jatkuu myös synnytyksen jälkeen. Hakakhan mukaan synnyttäneet naiset hikoilevat runsaasti erityisesti öisin. Kehon lämmönsäätely on sekaisin, koska synnytyksen jälkeen estrogeenin taso laskee radikaalisti. Poikkeava hikoilu loppuu kuitenkin muutaman kuukauden sisällä.

Vaikka naiset joutuvat kokemaan kropassaan ikäviäkin reaktioita synnytyksen jälkeen, ovat ne taatusti jokaisesta tuoreesta äidistä kaiken sen arvoisia. Onhan vierellä jotakin mittaamattoman arvokasta, nimittäin pieni ihminen.

Lue myös: Synnytysosastolla kuvattu yllätysvideo leviää Facebookissa - jo 8 miljoonaa katsojaa

Lähde: Yahoo!

Kilpailut

Uusimmat