Näköhäiriöitä ja kömpelyyttä – kuukautisten aiheuttamat erikoiset sivuoireet

09.12.2014 16:45 - Linda Arponen

Kuukautisten aikana naiset voivat kärsiä monista muistakin oireista kuin vain vatsakivuista.

Ikävä tunne vatsassa ja aristavat rinnat ovat kuukautisten perusasioita. Joillekin naisille voi kuitenkin tulla monia muitakin sivuoireita kuukautisten aikana. Osa niistä on sellaisia, joita ei välttämättä tulisi heti edes yhdistäneeksi kuukautisiin.

Tässä on muutamia sellaisia sivuoireita:

Olet kömpelömpi

Kuukautiskierron aikana hormonitasot voivat vaihdella paljonkin. Päivinä juuri ennen kuukautisten alkua estrogeeni-, progesteroni- ja testosteronitasot ovat alimmillaan ja kohoavat vain hiukan kuukautisten alkaessa. Ikävä kyllä alhaiset testosteroni- ja estrogeenitasot voivat aiheuttaa koordinaatio-ongelmia, jotka voivat tehdä olosta kömpelömmän ja horjuttaa tasapainoa. Lisäksi voit tuntea jonkin verran huimausta.

Et saa nukuttua kunnolla

Älä huolestu, jos koet unettomuutta kuukautisten aikana. Voit syyttää siitäkin hormonitasojen vaihtelua, joka voi saada aikaiseksi esimerkiksi hikoilua, kuumia aaltoja, sykkeen kohoamista ja jopa painajaisia.

Yhtäkkiä kaikkialle koskee

Vatsa- ja rintakipujen lisäksi voi koskea myös niveliin ja lihaksiin. Myös päänsärky on mahdollista. Ihosi voi tuntua lisäksi herkemmältä viikon ajan ennen kuukautisten alkua, joten vaikkapa ihon vahaukset kannattaisi hoitaa muuna aikana.

Näkösi voi huonontua

Saatat nähdä välillä sumeammin, mutta siitä ei pidä huolestua, sillä se on yleensä vain väliaikaista. Silmäsi saattavat myös vuotaa kuukautisten aikana tavallista enemmän.

Et pysty keskittymään

Alhaiset estrogeenitasot voivat aiheuttaa esimerkiksi sekavuutta, unohtelua ja keskittymisvaikeuksia.

Enemmän faktoja kuukautisista voit lukea aiemmasta jutustamme täältä.

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat