Kuva: Fotolia

Ota torkut hyvällä omallatunnolla – päiväunien todistetut hyödyt koottiin yhteen

20.07.2016 10:15 - Emmi Moilanen

Tiedekin on todistanut sen, että päiväunien nukkuminen silloin tällöin todella kannattaa.

Päivän aikana väsymys voi joskus käydä niin suureksi, että ajatus päiväunien nukkumisesta tuntuu houkuttelevalta ajatukselta. Samaan aikaan mielessä saattaa kuitenkin kolkuttaa, että lepohetki keskellä iltapäivää on laiskottelua, ja ajan voisi käyttää esimerkiksi kotitöiden tekemiseen.

Glamour kokosi yhteen tieteellisesti todistetut syyt, joiden takia päiväunien nukkuminen todella kannattaa.

Omaksut uutta tietoa helpommin

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka torkkuivat iltapäivällä, suoriutuivat oppimistehtävästä paremmin alkuillasta kuin aikaisemmin päivällä. Henkilöt, jotka eivät nukkuneet päiväunia lainkaan, suoriutuivat puolestaan myöhemmästä tehtävästä huonommin, kuin iltapäivällä suoritetusta kokeesta.

Vähentää huonosti nukutun yön vaikutuksia

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolismissa julkaistu tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka nukkuivat kahdet puolen tunnin mittaiset päiväunet huonosti nukutun yön jälkeen, olivat vähemmän stressaantuneita ja taipuvaisia sairastumaan, verrattuna henkilöihin, jotka eivät nukkuneet päiväunia lainkaan.

Positiivinen vaikutus painonhallintaan

SLEEP-lehden tekemä tutkimus osoitti, että unenpuute altistaa himoitsemaan roskaruokaa. Useat muut tutkimukset ovat osoittaneet myös, että jo muutama tunti vähemmän unta yössä voi aiheuttaa painon nousua. Yöllistä univajetta voi siis kokeilla korvata lyhyillä päiväunilla. Tällöin jaksat myös todennäköisemmin urheilla paremmin ja kiinnittää tarkempaa huomiota ruokavalioosi.

Päiväunet edistävät luovuutta

Tutkimusten mukaan luovuuteenkin yhdistetty aivojen oikean aivopuoliskon toiminta aktivoituu tehokkaammaksi päiväunien aikana. Päiväunien aikana aivopuoliskojen keskinäisen tiedonvälityksen on todettu tehostuvan. Tutkijat uskovat, että tämä voi selittää sen, miksi ongelmanratkaisu tuntuu helpommalta pienen lepotauon jälkeen.

Parantaa mielialaa

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että päiväunilla on piristävän vaikutuksensa lisäksi myös mielialaa nostattava vaikutus. Iltapäivän torkuilla voi olla myös siis onnellisuutta lisäävä vaikutus, joten päiväunien nukkumista kannattaa kokeilla erityisesti päivänä, jolloin mikään ei tunnu menevän putkeen.

Lähde: Glamour

Lue myös: Onko kuumassa nukkuminen vaikeaa? Vinkkejä parempaan yöuneen

Kilpailut

Uusimmat