Kuva: Fotolia

Ovat PMS-oireesi todella voimakkaita? Saatat kärsiä harvinaisesta syndroomasta

02.02.2016 14:15 - Rea Tallgren

Jos seinät tuntuvat kirjaimellisesti kaatuvan päällesi aina tiettyyn aikaan kuukaudesta, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Self.com kertoo, että vakavien PMS-oireiden taustalla voi olla syndrooma, joka on kuitenkin niin harvinainen, ettei moni edes osaa sitä epäillä. Kyseinen kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö kantaa englanninkielessä kantaa lyhennettä PMDD. Diagnoosi on todella harvinainen. Joidenkin arvioiden mukaan sen saa vain 3-8 prosenttia naisista. 

PMDD:n oireita ovat esimerkiksi vahvat masennuksen oireet PMS-oireiden aikaan, suuret kivut sekä paha turvotus. Pieni kettuuntuneisuus ei vielä syndroomasta kieli - jos koko maailma sen sijaan tuntuu luhistuvan ympäriltä kerran kuukaudessa, saattaa se kieliä ongelmasta. 

Epäiletkö oireyhtymää?

Jos sinusta tuntuu, että saatat kärsiä kyseisestä oireyhtymästä, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkärin avulla omia oireita kirjataan ylös seuraavan kahden kuukautiskierron verran ja sen jälkeen lääkäri arvioi, kuinka pahoja oireet ovat. 

Joillakin naisilla hoidoksi aloitetaan pillerit, jotka ehkäisevät kuukautisia ja täten myös PMS-oireita. Toiset taas saavat avukseen masennuslääkityksen. Joka tapauksessa vaivan kanssa ei kannata kärvistellä yksin, koska apua on saatavilla. 

Lue myös: Tutkimus sen todistaa - miehilläkin on "kuukautiset"

Lähde: Self.com

Kilpailut

Uusimmat