Kuva: Fotolia

Päänsärky kertoo paljon terveydestäsi – 7 syytä kivun taustalla

04.08.2016 11:15 - Emmi Moilanen

Liiallinen särkylääkkeiden syöminen saattaa kääntyä itseään vastaan ja jopa lisätä kipua.

SELF selvitti asiantuntijan avulla yleisimmät syyt, jotka saattavat löytyä piinaavan päänsäryn taustalta.

Nestehukka

- Päänsärystä kärsiessä tulisi aina tarkastella omia terveystottumuksiaan, toteaa lääkäri Susan Hutchinson.

Ensimmäisenä tulisikin kiinnittää huomiota riittävään veden juomiseen, sillä nestehukka on yleinen päänsäryn aiheuttaja. Asiantuntijat uskovat, että yhteys päänsäryn ja vähäisen nesteen määrän välillä on se, että verenpaine tippuu silloin kun et juo tarpeeksi vettä. Matala verenpaine merkitsee puolestaan sitä, että aivosi saavat vähemmän happea.

Kärsit anemiasta

- Anemia voi olla syyllinen päänsäryn taustalla, Hutchinson toteaa.

Jos kärsit raudanpuuteanemiasta, tilanne on helppo korjata lisäämällä raudanlähteitä tai rautalisää ruokavalioosi.

Krooninen sairaus

Päänsärky on yleinen sivuoire useille kroonisille sairauksille, kuten esimerkiksi fibromyalgialle ja diabetekselle. Jos kärsit toistuvista päänsäryistä, vieraile lääkärin vastaanotolla selvittääksesi, onko särkyjen taustalla jokin piilevä sairaus, josta et ole tietoinen.

Matala estrogeenitaso

Estrogeenitasot vaihtelevat kuukautiskierron mukaan ja monet naiset kokevat PMS-oireiden yhteydessä myös päänsärkyä. Kuukautiset ovat yksi suurimmista syistä, joka laukaisee naisilla migreenikohtauksia. Kuukautiset eivät kuitenkaan ole ainoa syyllinen vaihtelevaan estrogeenitasoon, sillä myös esimerkiksi vaihdevuodet voivat aiheuttaa päänsärkyä.

- Kaikki hormonaaliset muutokset ovat altistava tekijä päänsärylle, kertoo Hutchinson.

Sisäinen kello

Kun poikkeat totutusta vuorokausirytmistäsi esimerkiksi matkustamisen tai satunnaisten uniongelmien takia, tämän seurauksena saatat kokea piinaavan inhottavaa päänsärkyä. Kehon sisäinen kello on usein herkkä reagoimaan muutoksiin, joka voi tuntua myös pääkipuna.

Juot liikaa kahvia

Runsaasti päivän aikana kahvia juovat henkilöt saattavat kokea niin sanottua ”kahvipäänsärkyä” elleivät saa tankattua itseensä riittävää kofeiiniannosta. Jos huomaat kahvin puutteen aiheuttavan päänsärkyä, on se merkki siitä, että kofeiinin kulutuksesi on liian suurta.

Syöt liikaa särkylääkkeitä

- Joskus särkylääkkeiden syöminen kääntyy itseäsi vastaan, kertoo Hutchinson.

Liiallinen särkylääkkeiden popsiminen voi todella pahentaa kipua. Tutkijat uskovat, lääkkeiden säännöllinen syöminen saattaa muuttaa aivojen kykyä käsitellä kipua. Tällaista päänsärkyä kutsutaankin ”korvaavaksi päänsäryksi”.

Lähde: SELF

Lue myös: 6 merkkiä, että kehosi ei kestä alkoholia

Kilpailut

Uusimmat