Pelkkää mielikuvitusta? Déjà vu voidaan jakaa kahteen osaan

30.07.2012 19:00 - Senni Loikala

Monet tietävät tunteen, jolloin nykyhetkessä tapahtuva asia tuntuu olevan kuin suoraan leikattu omasta menneisyydestä. Mutta mitä déjà vu oikeasti tarkoittaa?

Suurin osa ihmisistä tietää, miltä tuntuu saada déjà vu eli tunne siitä, että tällä hetkellä tapahtuva asia on tapahtunut aiemminkin. Monet kuvailevat tunnetta vahvaksi tuttuuden tunteeksi johonkin asiaan, jonka ei pitäisi olla laisinkaan tuttu.

Déjà vun määritelmät ovat vielä nykyisin häilyviä ja psykologisen ilmiön ymmärtämiseksi kaivataan lisätutkimuksia. Sveitsiläinen tiedemies Arthur Funkhouser on kuitenkin jakanut déjà vun kahteen osaan: déjà visiteksi ja déjà vecuksi. Ensimmäisellä Funkhouser tarkoittaa tunnetta siitä, että ihminen tuntee olleensa tietyssä paikassa aiemminkin. Jälkimmäisellä tieteilijä puolestaan tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen tuntee kokeneensa ja eläneensä nykyhetkessä pyörivän tilanteen jo aiemmin.

Monet psykiatrit pitävät déjà vuta aivoissa tapahtuvana virhekäsityksenä, jossa nykyhetki sekoittuu virheellisesti menneeseen. Osa psykoanalyytikoista puolestaan kertovat déjà vun olevan pelkkää mielikuvitusta.

Millaisissa tilanteissa sinä olet kokenut déjà vun?

Lähde: How Stuff Works

Kilpailut

Uusimmat