Kuva: Fotolia

Pidä vaginasi onnellisena - asiat, jotka gynekologisi haluaisi sinun tietävän

10.09.2016 12:15 - Karoliina Kotala

Niin luonnollinen asia kuin vartalomme meille ihmisille onkin, on olemassa yllättäviä seikkoja, joita harva nainen tietää intiimialueistaan.

Intiimialueemme ovat meille tuttu paikka, koska olemmehan olleet niiden kanssa tekemisissä syntymästämme saakka. Silti naisilla on usein harhakäsityksiä vaginastaan. Alla yleisimpiä. 

Vaginat voivat olla monen muotoisia, kokoisia ja näköisiä 

On turha luulla, että naisen alapään kuuluisi näyttää tietynlaiselta ollakseen normaali, terve tai kaunis. Vaginoita on yhtä erilaisia kuin naisiakin.

Vaginasi tarvitsee huolenpitoa 

Älä jätä alapäätäsi oman onnensa nojaan, vaan hoida sitä niin kuin muutakin kehoasi. Katso kerran kuukaudessa peilin avulla, että kaikki näyttää siltä miltä pitääkin.

Kumma haju vaatii hoitoa 

Jos alapään tuoksu muuttuu tai on muutoin erityisen vahva, on kyseessä todennäköisesti jonkinlainen infektio. Käy siis lääkärissä.

Vaginasi kunto on yhteydessä vatsasi toimintaan 

Huolehdi, että ruokavaliosi on monipuolinen ja terveellinen, jotta vatsasi bakteerit pysyvät hyvinä ja suojelevat myös alapääsi hyvinvointia.

Vuoto alapäästä on normaalia 

Valkovuoto on täysin normaali erite, aivan kuin vaha korvassa tai räkä nenässä. Sen tarkoitus on puhdistaa vaginaa. Normaalinkin vuodon tuoksu tai väri voi toisinaan hiukan vaihdella. Sen sijaan jos vuotoon liittyy kutinaa tai haju on voimakas, on syytä käydä lääkärissä. 

Alapää ikääntyy aivan kuin ihokin 

Ihosi alapäässä ja vaginassa ikääntyy ja muuttuu aivan kuin muunkin kehosi iho. Iän myötä vagina voikin kuivua ja tarjolla on kosteuttavia tuotteita, jotka on suunniteltu juuri intiimialueille. 

Lue myös: Menikö parfyymisuunnittelu liian pitkälle? Nyt pullotettiin vaginan tuoksu!

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat