Kuva: Fotolia

Poikavauvojen odottaminen riskialttiimpaa kuin tyttövauvojen - "asialle ei voi tehdä mitään"

08.08.2016 22:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan raskausmyrkytyksen riski kasvaa naisilla, jotka odottavat poikavauvaa. Myös ennenaikainen synnytys muuttuu tällöin todennäköisemmäksi, ainakin mikäli tutkimusta on uskominen.

Sikiön sukupuoli saattaa lisätä mahdollisuutta raskausajan komplikaatioille, väittää tuore, PLOS ONE -lehdessä julkaistu australialaistutkimus. Vatsassa kasvavat poikavauvat lisäävät komplikaatioriskiä tyttöjä enemmän, mikäli tutkimusta on uskominen. Tutkimuksesta uutisoi kansainvälinen uutistoimisto UPI.

Tuloksista selvisi, että poikavauvat syntyvät tyttöjä useammin ennenaikaisesti. Pojilla on 27 prosenttia tyttöjä suurempi todennäköisyys syntyä jo raskausviikkojen 20-24 aikana, ja riski pysyy tyttöjä suurempana myös tämän jälkeen. Normaali raskausaika on 40 viikkoa.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että poikasikiöt lisäsivät naisten raskausdiabeteksen riskiä neljällä prosentilla verrattuna naisiin, jotka odottivat tyttölasta. Raskausmyrkytyksen riski kasvoi lähes kahdeksalla prosentilla verrattuna tyttöä odottaneisiin - tyttösikiöt tosin lisäsivät odottavan äidin raskausmyrkytyksen riskiä raskauden alkupuolella 22 prosenttia poikia enemmän.

Myös aiemmista tutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että poikasukupuoli voisi altistaa sekä äidin että lapsen erilaisille komplikaatioille. Yhdeksi syyksi on veikattu istukkaa, jonka kerrotaan olevan hieman erilainen tyttö- ja poikasikiöiden kohdalla. Istukka kuljettaa happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä lapselle. Tyttö- ja poikasikiöiden istukoiden pienet eroavaisuudet saattaisivat kuitenkin aiheuttaa sen, että poikaa odottavat altistuisivat vahvemmin raskausajan komplikaatioille.

Tutkijat painottavat, ettei odottavien äitien kannata huolestua liiaksi tutkimuksesta. Siitä ei selvinnyt suoria syy-seuraus-suhteita, vaan sikiön sukupuoli saattaa olla vain yksi komplikaatioille altistava tekijä raskauden aikana.

- Asialle ei sinänsä voi tehdä mitään. Jokaisen äidin pitäisi kuitenkin olla tietoinen mahdollisista riskeistä ja pitää itsestään mahdollisimman hyvää huolta raskauden aikana, asiantuntijat neuvovat. 

He kehottavatkin jättämään tupakan ja alkoholin välittömästi raskauden tultua ilmi ja lisäksi huolehtimaan terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnan riittävästä määrästä. Lisäksi he painottavat pitämään huolta terveydenseurannasta - erityisesti raskauden aikana. 

Tutkimukseen osallistui noin puoli miljoonaa, vuosien 1981-2011 välillä raskaana ollutta, australialaista naista.

Lähde: UPI 

Lue myös: Repeytyykö vagina ja mikä johtaa hätäsektioon? Suomalainen kätilö vastaa kysymyksiin synnytyksestä

Kilpailut

Uusimmat