Kuva: Fotolia

Sormien naksuttelusta uutta tietoa: "Sama kuin ilotulite räjähtäisi nivelessä"

02.12.2015 12:45 - Senni Loikala

Tutkimuksessa seurattiin ultraäänellä nivelten naksuttelun seurauksia. Ne olivat ristiriitaisia, sillä välitöntä kipua, vammaa tai vuotoja nivelissä tavasta ei seuraa.

Tuore yhdysvaltalainen tutkimus tarjoaa ristiriitaisia uutisia sormien naksuttelijoille. Tutkijat pyysivät 40:tä aikuista naksauttamaan sormiaan, ja he itse seurasivat tapahtumia nivelissä ultraäänen avulla. He huomasivat, että naksautus aiheutti kuvaan nivelen kohdalle ”kirkkaan välähdyksen”.

- Olemme varmoja, että naksautusääni ja kirkas välähdys ultraäänikuvassa ovat yhteydessä voimakkaisiin muutoksiin nivelen ilmakuplan paineessa, kertoo tutkija ja lääkäri Robert D. Boutin Kalifornian yliopistosta.

- Mitä näimme ultraäänellä, oli kuin ilotulite olisi räjähtänyt nivelessä. Se oli melko odottamaton löytö, Boutin tarkentaa.

Ei välittömiä vammoja

Naksuttelusta ei seurannut ihmisille kuitenkaan välitöntä kipua, vuotoja nivelten nesteissä tai vammoja. Pitkän aikavälin vaikutukset kaipaavat kuitenkin vielä tutkimista, ennen kuin niistä voidaan antaa luotettavaa tietoa.

Tutkijat eivät ole vielä varmoja myöskään siitä, tuleeko naksauttelusta ensin ääni vai ultraäänikuvassa nähty välähdys.


Uutisoimme aiemmin 60 vuotta sormiaan naksutelleesta miehestä, jonka tapauksesta voi saada hyvän tekosyyn naksuttelulle. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Telegraph ja Science Alert

Kilpailut

Uusimmat