Tahdotko muuttaa kielteiset mielipiteet abortista? Tutkimus selvitti, miten se on mahdollista

04.11.2014 19:49 - Senni Loikala

Kielteisesti aborttiin suhtautuvia saattaisi olla vähemmän, jos raskaudenkeskeytyksestä tietävät ihmiset toimisivat hieman erilailla.

Abortista ei monesti puhuta kenellekään, vaan se pidetään omana tietonaan. Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan reilu 65 prosenttia raskaudenkeskeytyksen tehneistä kertoo siitä vain yhdelle ihmiselle.

Samasta tutkimuksesta voidaan päätellä, että puhumalla omista tai muiden kokemuksista liittyen aborttiin voisi muuttaa ihmisten kielteisiä asenteita. Tätä puoltaa se, että aborttiin jyrkimmin suhtautuvat ihmiset, joiden lähipiirissä ei ole koettu raskaudenkeskeytyksiä - tai niistä ei tiedetä.

- Amerikkalaiset, jotka vastustavat aborttia ovat muita pienemmällä todennäköisyydellä kuulleet, että heidän siskonsa, äitinsä tai ystävänsä olisivat tehneet abortin, sanoo tutkija Sarah K. Cowan.

Esimerkiksi he, keiden mielestä abortti tulisi sallia vain raiskauksen, insestin tai raskaana olevan naisen hengen pelastamisen vuoksi, ovat kuulleet 12 prosenttia epätodennäköisemmin kenenkään läheisen tai tutun ihmisen raskaudenkeskeytyksestä kuin he, ketkä pitävät aborttia täysin oikeutettuna.

- Kolmannes naisista, joille on tehty abortti, pitävät sen salassa ihmiseltä, jolle muutoin puhuvat henkilökohtaisista asioistaan, Cowan kertoo.

Jos siis tahdot vaikuttaa aborttia vastustavien ihmisten näkökantoihin, ei raskaudenkeskeytyksestä puhumista kannata pitää tabuna.

Lue myös: Aborttiin valmistautuvan avoin kirje: "Sydäntäni särkee, etten tunne lumoa, jota kuuluisi tuntea"

Lähde: PsyPost

Kilpailut

Uusimmat