Tunnetko olevasi erilainen kuin muut? Tarkasta, onko ajatus mennyt liian pitkälle

13.07.2014 10:15 - Senni Loikala

Joskus tunne omasta erilaisuudestaan riistäytyy käsistä.

Tuntuuko, että olisit erilainen kuin muut? Joskus tuo monien tunnistama ajatus voi johtaa muun muassa siihen, että alkaa ajatella negatiivisesti vartalostaan, etääntyy muista ihmisistä ja itsetunto murenee. On hyvä tunnistaa, milloin kokemus erilaisuudestaan alkaa häiritä elämää. Tunnistamiseen voi ottaa avuksi sosiaalitieteilijöiden käsitteen "näkymättömästä yleisöstä".

Näkymättömällä yleisöllä tarkoitetaan tunnetta siitä, että kaikki katsoisivat sinua ja olisit ikään kuin näyttämöllä koko ajan. Tällöin kyse on kuitenkin "mielikuvitusyleisöstä". Tunne tarkkailuiksi tulemisesta harvoin perustuu todellisuuteen. Jos huomaat näkymättömän yleisön alentaneen itsetuntoasi tai häiritsevän jokapäiväistä elämääsi, on tunne saattanut mennä liian pitkälle.

On hyvä muistaa, että tietoisuus omasta vartalostaan muiden seurassa on luonnollista. Riistäytyessään käsistä erilaisuuden kokemus kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti minäkuvaan. Tärkeää on ymmärtää, etteivät kanssaihmiset tarkkaile sinua alituisesti ja jokainen ihminen on kaunis.

Uutisoimme aiemmin, miten voit parantaa ihmissuhteitasi välttämällä seitsemää ikävää tapaa puhuessasi. Pääset lukemaan aiheesta aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat