Tupakointi todella tuhoaa ulkonäkösi - lue järkyttävät faktat

30.03.2013 14:15 - Rea Tallgren

Tupakointi on tietenkin vaarallista, mutta harvaa tietää, että sen vaikutukset tupakoijan ulkonäköön ovat todella moninaisia.

Tupakointi aiheuttaa syöpää ja heikentää yleiskuntoa. Tämä on tunnettu fakta, jota kukaan ei voi kieltää. Silti harva ymmärtää sen laajuuden, jolla tupakointi vaikuttaa ulkonäköön. 

1. Tupakoijien unenlaatu on tutkitusti heikompaa kuin niiden, jotka eivät ole savukkeistaan riippuvaisia. Tupakoijat nukkuvat levottomasti ja pyörivät, josta seurauksena heillä on usein näyttävät silmäpussit. 

2. Psoriasis on ihosairaus, joka voi tulla kenelle tahansa. Silti tupakointi kasvattaa sairauden riskiä huomattavasti. Vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan sellaiset henkilöt, jotka polttivat askin päivässä kymmenen vuoden ajan sairastuivat psoriasikseen 20 prosenttia todennäköisemmin kuin tupakoimattomat. Tätä pidempään tupakoineet taas olivat peräti 60 prosenttia suuremmassa riskissä sairastua.

3. Nikotiini kellastuttaa hampaasi, halusit sitä tai et. Nikotiinitahrat värjäävät hampaitasi pikkuhiljaa, kunnes eräänä päivänä huomaat vaalean hymysi olevan mennyttä. 

4. Tupakointi heikentää verenkiertoa, mikä taas on omiaan aiheuttamaan ryppyjä. Tupakoitsijoiden on tutkittu näyttävän keskimäärin lähes 1,5 vuotta vanhemmalta kuin samanikäiset tupakoimattomat ihmiset. 

5. Nikotiini värjää sormesi ja kyntesi keltaiseksi ja sairaan näköisiksi. 

6. Tupakointi saa hiukset ohenemaan. Tupakoitsjat myös harmaantuvat aikaisemmin kuin muut ikäisensä. Tupakoivat miehet taas kaljuuntuvat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät polta. 

7. Tupakointi supistaa verisuonia, mikä taas tarkoittaa sitä, että haavat paranevat hitaammin. Tämä saattaa aiheuttaa arpeutumista. 

8. Tupakoijilla on kuusi kertaa suurempi riski sairastua suusairauksiin ja esimerkiksi suusyöpään. Monesti näissä tilanteissa potilas menettää ainakin osan hampaistaan.

9. Tupakoinnin sisältämät aineet varastavat happea elimistöstä ja supistavat verisuonia, joten tupakointi vie hehkun iholta ja tekee siitä kuivan ja elottoman näköisen.

10. Kauneusleikkauksista haaveilevat voivat unohtaa toimenpiteet, mikäli tupakoivat. Monet lääkärit eivät suostu leikkaamaan tupakoitsijoita, koska heidän haavansa paranevat paljon heikommin kuin sellaisten, jotka eivät tupakoi. 

11. Tupakoitsijoiden on todettu kärsivän syylistä jopa neljä kertaa todennäköisemmin kuin muiden. Myös genitaalialueen syylät ovat heillä yleisempiä, seksikumppanien määrästä riippumatta. 

12. Nikotiini vahingoittaa soluja ja ihon pintaa, ja saa sen menettämään joustavuutensa. Tämän vuoksi tupakoitsijoilla on yleensä enemmän raskausarpia. 

13. Vaikka tupakoijat ovat monesti hoikkia, on heillä enemmän sisäelimiä ympäröivää rasvaa. Tämä korottaa riskiä sairastua esimerkiksi diabetekseen. 

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat