Kuva: Fotolia

Yllättävä apu PMS-oireisiin: Ruoka-aineet, jotka helpottavat kuukautiskipuja

25.06.2016 12:15 - Emmi Moilanen

Kuukautiskipuja ja muita PMS-oireita voi yrittää helpottaa kiinnittämällä huomiota ruokavalioon.

Lähes jokainen nainen kokee kerran kuukaudessa PMS-peräisiä oireita: kipuja, kramppeja sekä turvonnutta oloa.

Usein kuukautiskipuja hoidetaan tavallisilla särkylääkkeillä, mutta apua kannattaa etsiä myös luonnonmukaisimmista keinoista. Popsugar listasi ruoka-aineet ja ravintolisät, joita kannattaa nauttia erityisesti kuukautisten aikaan.

Avokadot

Avokadojen sisältämät ravintoaineet auttavat muun muassa alentamaan liiallista estrogeenin tuotantoa kehossamme, joka onkin yhdistetty erilaisiin PMS-oireisiin, kuten kuukausittaiseen painonnousuun, uupumukseen sekä alentuneisiin seksihaluihin.

Omega-3 rasvahapot

Omega-3 rasvahappoja saat muun muassa kalaöljyistä sekä chian- ja hampunsiemenistä. Kyseiset rasvahapot vähentävät masentuneisuutta, ahdistusta, kuukautiskipuja sekä kramppeja.

Tumma raakasuklaa

Tumma raakasuklaa ja -kaakao sisältävät piristäviä ainesosia, mutta saat niistä myös runsaasti magnesiumia ja kalsiumia, rautaa, sinkkiä sekä B-vitamiineja, rasvahappoja ja antioksidantteja.

Magnesium

Useat kärsivät tietämättään magnesiumin puutteesta. Magnesium on tärkeä ainesosa useiden kehontoimintojemme kannalta ja ennaltaehkäisee myös PMS-pohjaisia mielialanvaihteluja.

Magnesiumista voit saada avun myös rintojen arkuuteen, huonoon uneen, kramppeihin, turvotukseen ja nesteen kertymiseen sekä päänsärkyyn. Magnesiumia saat lisäämällä ruokavalioosi kurpitsansiemeniä, jugurttia, viikunoita ja banaania.

Banaanit

Banaanit sisältävät runsaasti B6-vitamiinia sekä kaliumia. Nämä vähentävät pöhötystä sekä nesteen kertymistä kehoomme, mutta tuovat apua myös lihaskramppeihin. B6-vitamiini voi lisäksi vähentää rintojen arkuutta sekä hillitä mielialavaihteluja.

E-vitamiini

E-vitamiinista voi löytyä apu kuukautisten aiheuttamaan ihon kukkimiseen, mutta kyseinen vitamiini hillitsee myös kipuja ja kramppeja. Lisäksi erilaiset ruokaisat mieliteot voivat helpottua huolehtimalla riittävästä E-vitamiinin saannista. Esimerkiksi auringonkukkaöljy on erinomainen E-vitamiinin lähde.

Jugurtti

Matalat kalsium- ja D-vitamiiniarvot ovat yhdistetty useisiin PMS-oireisiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini yhdessä kalsiumin kanssa auttaa hillitsemään kuukautiskipuja, turvotusta ja mielialavaihteluja. Jugurtin sisältämät probiootit auttavat tasapainottamaan ruuansulatusta ja vahvistamaan vastustuskykyä, auttaen parantamaan myös PMS-peräisiä vatsaoireita.

Lähde: Popsugar

Lue myös: Kuukautiskivut voivat aiheuttaa yhtä pahaa kipua kuin sydänkohtaus

Kilpailut

Uusimmat