Hyväksi terveydelle: 4 yllättävää perustelua, miksi kannattaa kirjoittaa päiväkirjaa

08.07.2014 14:46 - Senni Loikala

Kesällä kannattaa aloittaa kuulumistensa kirjoittaminen päiväkirjaan, sillä hyödyt ovat vaivaa suuremmat.  

Monet ovat kirjoittaneet päiväkirjaa lapsena ja nuorena. Saattaa kuitenkin olla, että tapa on jäänyt aikuisena. Alla neljä perustelua, miksi kuulumistensa ja tuntojensa kirjaaminen kannattaa iästä riippumatta.

Nukut paremmin

Monesti mielen päällä olevat asiat, etenkin huolet, valvottavat meitä yöllä. Sen vuoksi pienikin hetki, jolloin käsittelet huoliasi kirjoittamalla, voi taata rauhallisemmat yöunet.

Parantaa henkistä hyvinvointiasi

Jos kirjoitat asioista, jotka eivät jätä sinua rauhaan, voi hyöty olla suurempi kuin uskoitkaan. Stressaavista ja muista todella tunnepitoisista asioista kirjoittaminen vähentää tutkitusti masennusoireita, saa olon tuntumaan paremmalta ja lisää myös psykologista hyvinvointia. Kirjoittamisesta on suurta hyötyä erityisesti masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä sairastaville ihmisille.

Parantaa fyysistä hyvinvointiasi

Päiväkirjan pitämisen hyödyt eivät rajoitu vain henkiseen hyvinvointiin, mikäli Advances of Psychiaric Treatment -lehdessä julkaistua tutkimusta on uskominen. Sen mukaan kirjoittaminen nimittäin parantaa immuunisysteemin sekä keuhkojen ja maksan toimintoja, ja laskee verenpainetta.

Tervehdyt nopeammin

Uusiseelantilaisen tutkimuksen mukaan päiväkirjan kirjoittaminen auttaa jopa haavoittuneita potilaita paranemaan nopeammin. Pitkäaikainen stressi voi vaikuttaa kortisoli-hormonin tasoon. Potilailla, jotka tutkimuksessa kirjoittivat runsaasti, kortisolin määrä väheni ja he paranivat suhteessa nopeammin kuin muut.

Uutisoimme aiemmin, miksi kannattaa kirjoittaa käsin esimerkiksi läppärin sijaan. Pääset lukemaan aiheesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat