Tutkimus: Maito ei välttämättä suojaakaan luustoa

02.11.2014 18:15 - Eeva Rajala

Runsas maidon juominen ei välttämättä laskekaan luiden murtumariskiä, kertoo tuore tutkimus.

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa itse asiassa selvisi, että niillä naisilla, jotka joivat yli kolme lasillista maitoa päivässä, oli suurempi riski luun murtumiin kuin niillä, jotka joivat maitoa vähemmän.

Tutkimus toteutettiin 20 vuoden ajanjaksolla. Tutkijat kertovat tutkimustuloksen antavan jonkinlaista suuntaa, mutta tulosta ei voi tulkita niin, että maidon runsas juominen itsessään aiheuttaisi luunmurtumia. Tutkijoiden mukaan lopputulokseen vaikuttaa myös muun muassa sellaiset tekijät kuten alkoholi ja henkilön paino.

Tutkimuksessa selvitettiin myös hapanmaitotuotteiden vaikutusta. Kävi ilmi, että niillä ihmisillä, jotka söivät enemmän hapanmaitotuotteita - kuten jogurttia - oli pienempi murtumariski kuin muilla. Tutkijoiden mukaan tutkimustulokset voivat johtua maidon sokerista, jonka on eläinkokeissa todettu kiihdyttävän vanhenemista.

Maitoa on aina pidetty loistavana kalsiumin lähteenä, mutta maidosta on saatu myös ristiriitaisia tutkimustuloksia, jotka laittavat uuteen pohdintaan sen, vahvistaako maito luita niin kuin ajatellaan. Tosin alhainen kalsiumin saanti lisää muun muassa osteoporoosin riskiä. Luustoliiton mukaan kalsiumia löytyy maidon lisäksi muun muassa kalasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Tutkijat kehottavat ihmisiä syömään tasapainoisesti myös maitotuotteita.

Lähteet: BBC, Luustoliitto

Kilpailut

Uusimmat