75 vuotta kestänyt tutkimus selvitti onnellisuuden avaimet: Muista aina nämä 5 sääntöä

12.08.2013 14:15 - Karoliina Kotala

Harvardin yliopiston tutkijat ovat saaneet päätökseen uskomattoman 75 vuotta kestäneen tutkimuksen siitä, mikä todella tekee ihmisen onnelliseksi.

Tutkimuksessa on seurattu tavallisten ihmisten elämää lapsuudesta vanhoille päiville, tarkastellen kuinka he muuttuvat kokemuksien myötä oppien uutta vuosien varrella. Tutkijat perehtyivät erityisesti siihen, kuinka koehenkilöiden arvot muuttuivat ajan kuluessa ja mitkä asiat tuottivat elämässä eniten tyydytystä.

Harvard Grant Study -nimeä kantanut tutkimus on nyt koonnut viisi tärkeintä tekijää, jotka ovat merkittävimmät onnellisuuden rakentajat.

1. Rakkaus todella on kaikki mitä tarvitset.
Vanha klisee todella pitää paikkansa: Rakkaus on onnellisuuden avain ja tie tyydyttävään elämään. Harvardin psykiatri George Vaillant kertoo onnen koostuvan kahdesta pääpilarista:

- Toinen on rakkaus ja toinen on keino oppia elämään elämää, jossa rakkautta ei karkoteta pois.

Mies kuvailee myös onnellisuuden olevan vaunut ja rakkauden hevonen, joka vaunuja vetää.

2. Raha ja valta eivät ole tärkeimpiä.
Rahalla ja uralla on toki joltain osin merkitystä, mutta ne ovat vain osa paljon suurempaa kokonaisuutta. Toisinaan tietyissä elämäntilanteissa raha ja valta voivat nousta turhankin korostuneeseen asemaan, mutta katsoessa elämää kokonaisuutena niillä oli vain hyvin vähän merkitystä.

3. Huolimatta lähtökohdistamme, voimme kaikki aina tulla onnelliseksi.
Yksi tutkimukseen osallistuneista henkilöistä aloitti elämänsä erittäin vaikeista lähtökohdista ja yritti jopa itsemurhaa, siinä onnistumatta. Loppujen lopuksi hän oli yksi onnellisimmista koehenkilöistä, koska tutkijoiden mukaan hän käytti elämänsä rakkauden etsimiseen.

4. Tunneside elämän eri osa-alueisiin lisää onnellisuutta.
Suurin mielihyvän aiheuttaja elämässä olivat ihmissuhteet, mutta myös työelämässä rahan tai maineen sijasta etusijalle nousi työstä saatu tyydytys, johon vaikutti ihmisen tunneside ammattiinsa. Vuosien kuluessa tunnesiteiden muodostaminen mahdollisimman monelle elämän eri osa-alueelle nousi entistäkin tärkeämmäksi vaikuttajaksi onnellisuudessa.

5. Haasteet ja niiden myötä opitut asiat lisäävät onnellisuutta.
Matka epäkypsästä kypsäksi on myös siirtymä narsismista yhteyteen muiden ihmisten kanssa. Se vaikuttaa lisäksi myös siihen, kuinka ihminen selviytyy elämänsä haasteista. Ihmisen selviytymismekanismilla ja tavalla suhtautua vastoinkäymisiin on suuri merkitys koko hyvinvoinnille. Itsekeskeisyys tulisikin korvata laajemmalla perspektiivillä maailmasta.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat