Älä sorru näihin: 8 tapaa horjuttaa kehon hormonitasapainoa

02.09.2014 09:43 - Heli Thoren

Kun homornit heittelevät, ei olo ole hyvä. Muutamilla arkisilla teoilla voit pitää kehosi tasapainossa.

Kun kehon hormonit ovat tasapainossa, voit hyvin. Monesti ajatellaan, että olemme hormonien armoilla, eikä niille voi tehdä mitään. Arkisilla teoilla on kuitenkin suuri vaikutus siihen, miten tasaista hormonitoimintamme on. Womens Health Magazine listasi arkisia toimia, jotka voivat heiluttaa hormonitasapainoamme:

1. Sokereiden syöminen

Sokerin syöminen saa verensokerin heittelemään, mutta voi näkyä myös painonnousuna. Samalla kehomme voi tulla resistentiksi insuliinille, hormonille joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa elimistössämme. Tämä voi johtaa pahimmillaan kakkostyypin diabeteksen syntymiseen.

2. Illalla stressaaminen

Kehon stressihormoni kortisolin taso putoaa iltaa kohden ja samalla kehon on helpompi rauhoittua yöunille. Jos kuitenkin ryhdymme stressaamaan illalla tai pyörimme sängyssä murehtien, keho ei pääse lepotilaan. Näin sekoitamme kehon luonnollista hormonitoimintaa.

3. Unen puute

Jos et nuku tarpeeksi, unenpuutteesta tulee ikävä noidankehä kehosi hyvää oloa ajatellen. Unenpuute nostaa kortisolitasoja, joka taas laskee verensokeritasoa. Tämä edesauttaa stressin syntymistä ja saa sinut himoitsemaan roskaruokaa - jonka syöminen ei takuulla tuo parempaa oloa. Raivaa kalenteristasi enemmän aikaa nukkumiselle.

4. Unettomuus lihottaa

Kun nukut, keho erittää kylläisyyshormoni leptiinia. Leptiini viestittää keholle, ettei sinun tarvitse syödä. Riittää, että pyörit yhdenkin yön unettomana, niin kehon nälkätasapaino menee sekaisin. Tämä tarkoittaa sitä, että tunnet itsesi erityisen nälkäiseksi aamulla tai jopa jo yön aikana ja tulet syöneeksi liikaa.

5. Kofeiinipitoiset juomat

Jos juot kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia vielä myöhemmin iltapäivästä, kehon kortisolitasapaino nousee ja voit tuntea olosi levottomaksi. Keho ei ehdi tasata hormonitasapainoa iltaa kohden, jolloin kehon on vaikea rauhoittua yöunille. Samalla unen laatu kärsii, ja kierre on valmis. Vältä kofeiinipitoisia juomia iltapäivää kohden, äläkä juo paria kuppia enempää kahvia. Pyri juomaan ne ennen klo 16.

6. Liikunnan puute

Jos et harrasta tarpeeksi liikuntaa, kehosi ei tuota tarpeeksi mielihyvähormoni endrofiinia. Endorfiini pitää mielen myönteisenä, parantaa tarkkaivaisuutta ja jaksamista. Myös halukkuus seksin suhteen on yhteydessä endorfiinitasoihin. Pidä huoli, että harrastat säännöllisesti liikuntaa, sillä mitä enemmän liikut, sitä enemmän kehosi endorfiineja erittää.

7. Syöt liian vähän

Jos olet liian ankaralla dieetillä tai liikut liikaa, se voi vaikuttaa endorfiinitasoihin. Tämä taas voi vaikuttaa monellakin tavalla - esimerkiksi sekoittaa kuukautiskiertoa. Jos haluat laihtua, vältä liian äärimmäisiä laihdutuskuureja.

8. Sokerinhimo kuukautisten aikaan

Moni lääkitsee kuukautisten aikaan ilmaantuvia oireita syömällä makeaa. Vaikka makenhimo ottaisikin vallan, pyri silti välttämään suuria määriä sokereita, jotta kehon hormonitasot ja vointisi pysyisivät mahdollisimman tasaisena.


Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvispitoisella ruokavaliolla voit vaikuttaa mielialaasi. Lue aiheesta lisää täällä.


Lähde: Womens Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat