Aseta tilanne mittakaavaan ja tunnista tarpeesi - opi hallitsemaan stressiä

02.08.2015 15:15 - Tiina Svensk

Stressi ei ole ainoastaan negatiivinen tunnetila. Parhaimmillaan se saa sinut suoriutumaan paremmin vaikeasta tilanteesta.

Jokainen kohtaa elämässään stressaavia tilanteita ja hetkiä, mutta toiset käsittelevät ne paremmin kuin toiset. Siinä missä ystäväsi saattaa pysyä tyynenä rautaisten hermojensa kanssa, sinä saatat menettää yöunesi huolien vuoksi. Kun tunnistat stressin arjessasi, kannattaa tilanne hyväksyä ja kohdata rohkeasti.

Huffington Post -sivu listasi seitsemän tapaa, joilla stressiä hyvin sietävät ihmiset kohtaavat haastavat tilanteet elämässään. Ota vinkit käyttöön seuraavan kerran, kun huolet alkavat kiristää hermojasi:

1. Hyväksi stressi: Kun hyväksyt, että stressi on osa elämää, tunne saattaa helpottaa saman tien. Sen sijaan, että yrittäisit päästä olotilasta jatkuvasti eroon, anna sen vain olla. Kun lakkaat vastustamasta tilannetta, saat enemmän voimavaroja käyttöön tilanteen korjaamiseksi.

2. Aseta tilanne mittakaavaan: Alkoiko aamusi pienillä vastoinkäymisillä? Vaikka hetkellinen kiire voikin olla inhottavaa, kannattaa tilannetta tarkastella hieman kauempaa: onko ongelma todella niin suuri, että antaisit sen pilata koko päiväsi tai viikkosi?

3. Pidä huolta hyvinvoinnistasi: Kun voit hyvin niin kehon kuin mielen puolesta, myös stressiä on helpompi hallita. Liikunta ennaltaehkäisee stressiä ja on loistava keino purkaa paineita, ja vireä mieli ratkoo ongelmia tehokkaammin kuin vajaista yöunista kärsivä.

4. Valitse oikeat keinot hallita tilannetta: Jotkut ihmiset purkavat paineitaan alkoholiin tai roskaruuan syömiseen, mutta pitkällä aikavälillä toiminta ei ole kovin hyödyllistä. Kun uskaltaa kohdata tunteet, joita stressi tuo mukanaan, tilanne helpottaa nopeasti. Uskalla tuntea stressin aiheuttamia tunteita, kuten pelkoa ja ahdistusta.

5. Tasapainota aikataulusi: Joskus stressaantuneet ihmiset täyttävät aikataulunsa, jotta heidän ei tarvitse kohdata ongelmiaan. Oma aika onkin erittäin arvokasta juuri sen vuoksi, että ehdit käydä läpi tunteitasi ja ajatuksiasi kaikessa rauhassa. Ystävien seura on loistava keino piristää mieltä, mutta tasapaino yksinolon ja sosiaalisten tilanteiden välille on arvokasta löytää.

6. Kartoita mahdollisuutesi: Kun kohtaat ongelmia, jotka aiheuttavat stressiä, käy läpi kaikki mahdolliset toimintakeinosi. Kuinka voit ratkaista ongelman, ja millaisiin lopputuloksiin erilainen toiminta sinut mahdollisesti johdattaa? Kun tiedät vaihtoehtosi, sinulla on vapaus valita, mitä teet!

7. Näe tilanteen valoisa puoli: Maailmaa ei tarvitse katsoa vaaleanpunaisten lasien läpi, vaan tilanteen saa kohdata hyvinkin realistisesti. Kun myönnät tilanteen olevan haastava, saatat usein nähdä myös pilven hopeareunuksen: voiko haastava tilanne elämässäsi olla mahdollisuus kasvaa ja kehittyä? Näkökulmaa vaihtamalla voit saada tilanteesta paljon enemmän irti.


Lue myös: Poista Facebook kännykästäsi ja 6 muuta rentoutumisvinkkiä: Vaikutukset mieleesi voivat yllättää

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat