Asiantuntija: Proteiinipatukoiden ja -pirtelöiden lisäaineita ei tarvitse pelätä

24.05.2013 07:45 - Reetta Haverinen

Liikuntatieteiden maisterin Jarno Lemmelän mukaan urheiluravinteita on turha kartella lisäaineiden ja E-koodien pelossa.

Monet suomalaiset välttelevät urheiluravinteiden käyttöä niiden valtaisien lisäainemäärien takia. Liikuntatieteiden maisterin Jarno Lemmelän mielestä E-koodien takia ravinnelisiä ei kuitenkaan tarvitse jättää kauppojen hyllylle.

- Toki jotkin ainesosista ovat keinotekoisempia kuin toiset, muttei urheiluravinteita sen takia tarvitse jättää ostamatta. Monet tavalliset ruoka-aineetkin sisältävät täysin samoja ainesosia, Lemmelä kertoo.

Lisäainemäärät yksittäisessä patukassa tai juomassa ovat kaiken lisäksi melko pieniä, joten niistä on hyvin vaikeaa saada yliannostusta. Tunnettujen urheiluravinnemerkkien markkinoille tuodut tuotteet ja niiden valmistusaineet myös tutkitaan ja valitaan lähes poikkeuksetta asiantuntijoiden tiukassa valvonnassa.

- Tuotteita voi syödä mielestäni hyvällä omallatunnolla. Ainoastaan silloin, jos on yliherkkyyttä tietyille lisäaineille, on syytä silmäillä tuoteselostetta tarkemmin, Lemmelä toteaa.

Mies kuitenkin suosittelee välttelemään energiapatukoita tai runsasenergisten proteiinivalmisteiden käyttöä, jos vyötärölle on kertynyt merkittävää ylipainoa ja tavoitteena on painonpudotus. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että ruokavaliosta saadaan energiaa muutoin tarpeeksi.

Myös silloin, jos ruokavalio alkaa koostua pelkästään pulvereista ja patukoista, on syytä jättää osa lisäravinteista nauttimatta ja vaihtaa palautusjuoma vaikka banaaniin. Pelkistä lisäravinnevalmisteista koostuva ruokavalio on liian yksipuolinen kenelle tahansa.

Lisäravinteet on tarkoitettu lähinnä tukemaan omaa harjoittelua ja riittävää ravinnonsaantia, eikä niiden kuulu missään tapauksessa olla päivän ainoita ravinnonlähteitä.

Kilpailut

Uusimmat