Ei voi olla totta: Haaveilu voi vanhentaa sinua

22.11.2012 13:15 - Eeva Rajala

Ei välttämättä olekaan hyvä juttu haaveilla päivät pitkät tulevista asioista. 

Ajatusten harhailu ja haaveileminen vie yleisesti noin puolet koko ajattelukapasiteetista. Tuoreen Clinical Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ajatustemme harhailu vaikuttaa ratkaisevasti myös omaan fyysiseen terveyteemme.

Tutkimuksessa keskityttiin telomeereihin eli kromosomien päässä sijaitseviin DNA-jaksoihin, joita on viime vuosina tutkittu paljon liittyen nimenomaan vanhenemiseen. Telomeerit lyhenevät ihmisen ikääntyessä, ja lyhyemmät telomeerit missä tahansa iässä voivat ennustaa varhaista sairautta tai kuolemaa.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että haaveilevilla naisilla nämä kyseiset telomeerit olivat lyhyempiä kuin niillä koehenkilöillä, joiden ajatukset eivät harhailleet niin paljon. DNA-jaksot lyhenivät noin 200 emäsparilla, mikä tarkoittaa vanhenemista noin neljällä lisävuodella.

Miksi ihmisten ajatukset sitten harhailevat ja miksi ihmiset päätyvät haaveilemaan? Tutkijoiden mukaan onnettomana oleminen näyttäisi olevan suurin syy haaveiluun. On helpompaa ajatella jotain muuta kuin keskittyä siihen, mikä harmittaa ja ärsyttää.

Prevention-lehti listasi keinoja, joilla voi pitää ikääntymisen oireet paremmin loitolla:
- Treenaa rauhassa ja ajatuksella hengittämistä
- Kokeile joogaa tai meditaatiota
- Tutustu uuteen ystävään
- Ota kalaöljyä
- Jätä sähköpostisi rauhaan
- Harrasta liikuntaa

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat