Fitness-dieetti voi laittaa kropan täysin sekaisin - kisailijat paljastavat karuja faktoja

14.04.2013 17:15 - Reetta Haverinen

Fitness- lavoilla hymyilevien naisten elämä ei ehkä ole niin herkkua kuin ajatellaan. Laji edellyttää kropalta paljon ja vaatii uhrauksia.

Fitness-lajista on tullut uusi maailmanlaajuinen muotivillitys. Lähes jokainen tuntuu noudattavan jonkin sortin dieettiä ja kunto-ohjelmaa. Monet ovat asettaneet itselleen jopa kisatavoitteita ja haaveilevat mitallisijoista esimerkiksi Bikini Fitness tai Body Fitness -lajeissa.

Fitness-kilpailijoiden elämää ihannoidaan ja heidän itsekuriaan kadehditaan. Tavalliset treenaajat ovat ruvenneet ottamaan mallia useiden kilpailijoiden suosimista kisadieeteistä. Fitness-kisailu ei aina kuitenkaan ole niin upeaa kuin luullaan. Ääritapauksissa tiukka dieetti ja treenaaminen laittavat kropan pahasti sekaisin.

- Elimistö ei palaudu, paino nousee, vaikka syödään minimaalisesti ja treenataan aerobistakin melkein päivittäin. Kilpirauhasongelmat ovat yleisiä, samoin muut hormonitoiminnan ongelmat, ja ihmiset tulevat yksinkertaisesti todella pahoinvoiviksi, kertoo Body Fitness -kilpailija Tiia Willman omassa fitness-blogissaan.

Myös Bikini Fitness -kilpailija Ulla-Riitta Koskinen kertoo omassa blogissaan, kuinka lajista levitetään mediassa ehkä liiankin kaunisteltua mielikuvaa.

- Pitää muistaa, että kun kilpailut lähestyvät, oma vireystaso on lähes nollassa, aivot käyvät hitaalla ja energiaa ei juuri riitä mihinkään ja kaikki on vain fitnesstä, Koskinen kertoo.

Nainen myös painottaa, että kisakunnossa ollaan vain yhden päivän ajan. Kroppa on silloin ajettu äärimmilleen, rasvaprosentti on olematon ja nesteet on poistettu esimerkiksi ulostuslääkkeiden avulla.

Kisalavalla hymyilevien upeakroppaisten naisten tie ei siis ole helppo. Kisadieetti vaatii uhrauksia ja se laittaa arkielämän prioriteetit täysin uusiksi.

- Minulle fitness on ollut ainoastaan oikeutettu syömishäiriö. Elämäni tärkein asia oli dieetti, ruoka, lisäravinteet, buusterit. Töissä kiukuttelin ja huusin, enkä jaksanut nähdä juurikaan ystäviäni, Willman kertoo blogissaan.

Myöskään kisojen jälkeinen kausi ei ole helppoa. Koskisen mukaan kehon valtaa tyhjyys, johon ei ole ehtinyt varautua. Nainen kertoo, että jokainen suupala, minkä suuhunsa laittaa tarttuu todennäköisesti suoraan nesteettömään ja kuihtuneeseen vartaloon. Normaalia omaa itseään ei enää myöskään tahdo tunnistaa, kun on tottunut katsomaan peilistä riutunutta kisakroppaa.

Lähde: Prime Body, In Fitness and in Health

Kilpailut

Uusimmat