Haiseeko henki, vaikka peset hampaat? Muista tärkeä putsaus päivittäin

20.03.2015 11:45 - Eeva Rajala

Hyvä suuhygienia on tärkeää monestakin syystä. Pahanhajuisen hengityksen lisäksi huono suuhygienia on vaaraksi terveydelle.

Monet pesevät hampaansa ainakin kerran päivässä. Tämän lisäksi monet käyttävät hammaslankaa tai hammastikkuja, ja huuhtelevat suunsa lopuksi suuvedellä. Kosmeettinen hammaslääkäri Pia Lieb kertoo Men's Health -lehdessä, ettei tämä kaikki välttämättä riitä.

Moni nimittäin unohtaa putsata kielensä. Mikäli kieltä ei puhdisteta säännöllisesti, se voi aiheuttaa esimerkiksi iensairauksia. Iensairaudet ovat puolestaan yhdistetty sydänsairauksiin. Tämän lisäksi puhdistamaton kieli voi olla syynä pahanhajuiseen hengitykseen.

Teelusikalla puhtaaksi

Muun muassa apteekeissa on myytävänä muovisia kielenpuhdistimia. Kieltä voi koittaa puhdistaa myös teelusikan avulla. Liebin mukaan hammasharjan taustassa olevilla uurteilla ei kannata kieltä puhdistaa, sillä uurteet eivät yksinkertaisesti ole tarpeeksi vahvoja.

Kieli kannattaa puhdistaa kielen takaosasta etuosaan päin haravoiden kielen pintaa muutaman kerran peräkkäin. Kielen puhdistamisen jälkeen kannattaa vielä käyttää suuvettä poistamaan loput jäämät kieleltä.

Parantaa myös makuaistia

Lieb kehottaa puhdistamaan kielen kahdesti päivässä, aamuin ja illoin. Hammaslääkärin mukaan erityisen tärkeää on putsata kieli aamulla, sillä bakteerien määrä suussa lisääntyy yön aikana.

Kun puhdistat kielen päivittäin, saatat huomata muitakin vaikutuksia kuin hyvänhajuisen hengityksen. Belgialaistutkimuksen mukaan kielen puhdistaminen parantaa makuaistia niin, että huomattava parannus nähdään jo kahdessa viikossa.

Lue myös: Kauniit ja terveet hampaat helposti - lue tärkeät vinkit

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat