Harvenevatko hiuksesi? 8 syytä, jotka voivat olla syynä kutrikatoon

29.01.2015 14:45 - Reetta Haverinen

Harvinaisen moni suomalainen kärsii hiusten ennenaikaisesta ohenemisesta, mutta syitä hiusten lähtöön on yhtä monia kuin on hoitokeinojakin.

Hiusten harveneminen rokottaa monien ihmisten itsevarmuutta. Joskus hiusten harvenemiseen ei löydy syytä tai apukeinoa, mutta joissain tapauksissa jo pieni elintapojen muutos saattaa muuttaa hiuspohjan hyvinvointia ratkaisevasti. Jos kutrisi ovat ohentuneet viime aikoina, saattaa syynä olla jokin seuraavista:

1. Geeniperimä

Ihmisen geenit sanelevat pitkälti sen, minkälainen hänen hiuslaatunsa on. Jos suvussasi hiusten oheneminen tai kaljuuntuminen on yleistä, on varsin todennäköistä, että omat kutrisikin tulevat harventumaan ajan mittaan.

2. Hormonitoiminta

Joskus hormonilääkkeet voivat aiheuttaa hiusten lähtöä. Jos hiuksesi ovat ohentuneet tietyn hormonivalmisteen aloittamisen jälkeen, keskustele lääkärisi kanssa, josko voisit vaihtaa valmisteen johonkin toiseen pillerimerkkiin.

Myös vaihdevuosioireisiin saattaa liittyä hiustenlähtöä, koska silloin naisen hormonitasapaino kokee suuria muutoksia.

3. Sairaus

Joidenkin sairauksien oireisiin kuuluu hiusten oheneminen. Jos epäilet hiustenlähdön syyksi jotain sairautta, on parasta, että keskustelet asiasta lääkärisi kanssa.

4. Ruokavalio

Hiusten oheneminen voi johtua myös kehon huonosta ravitsemuksesta. Kiinnitä huomiota varsinkin proteiinin ja raudan saantiin. Myös sinkillä on vaikutusta hiusten hyvinvointiin.

5. Rankat käsittelyt

Jatkuvat väri- ja lämpökäsittelyt rasittavat hiuksia. Varsinkin jos hiuslaatu on jo valmiiksi ohutta ja kuivaa, voivat voimakkaat muotoiluraudat ja vääränlaiset hiustuotteet aiheuttaa päälaelle varsinaisen hiuskadon. Keskustele kampaajasi kanssa, minkälaisia hoitoja sinun kannattaisi hiuksiisi ottaa ja minkälaisia tuotteita sinun tulisi ostaa.

6. Laihtuminen

Yleensä raju painonpudotus aiheuttaa hiuskatoa. Jos olet laihtunut ja hiuksesi lähtevät, voi olla, että et ole syönyt tarpeeksi monipuolisesti tai et ole pudottanut painoasi terveellä tavalla.

7. Stressi

Stressi voi aiheuttaa myös hiustenlähtöä. Jatkuva asoista murehtiminen ja liika työnteko eivät siten tee hyvää kutreillekaan.

8. Lääkkeet

Joidenkin lääkkeiden sivuoireina voi esiintyä hiusten lähtöä. Lue lääkkeiden pakkausselosteet huolellisesti läpi, sillä niissä kerrotaan tarkasti, jos lääkkeiden nauttimisen sivuoireina esiintyy hiuskatoa.

Lähde: Huffington Post

Tiedätkö, kuinka usein hiukset pitäisi oikeasti pestä? Löydät vastauksen artikkelistamme, johon pääset täältä.

Kilpailut

Uusimmat