Heräiletkö keskellä yötä? Syyt, jotka saavat unen katkeamaan

23.06.2015 14:45 - Senni Loikala

Kello on kaksi yöllä, ja olet pyörinyt sängyssä puoli tuntia saamatta unen päästä uudestaan kiinni. Jos heräilyä jatkuu pidempään, kannattaa selvittää, missä syy piilee.

Keskellä yötä herääminen ottaa päähän. Varsinkin, jos ei saa unen päästä heti kiinni. Jos havahdut valveille säännöllisesti kesken uniesi, kannattaa selvittää syy epätoivotuille heräilyille. Care2-sivusto esittelee kahdeksan syytä, jotka aiheuttavat yöheräilyjä. Aiheuttaako jokin niistä sinun uniongelmasi?

Alkoholi

Pieni alkoholihömpsy voi auttaa joitakin nukahtamaan. Mutta mitä enemmän nautit promillepitoisia juomia, niin sitä enemmän siitä on haittaa unesi laatuun. Alkoholi lyhentää syvää REM-univaihetta, joten nukkumisesta huolimatta saatat tuntea olosi väsyneeksi seuraavana päivänä.

Mielenterveys

Masennus ja muut mielenterveysongelmat vaikuttavat nukkumiseen ja voivat myös olla syynä yöheräilyille. Tällöin kannattaa aina puhua asiasta lääkärille.

Stressi

Jos olet juossut tukka putkella tai mieltäsi on painanut huolet jo pidempään, saattaa niissä piillä syy keskellä yötä heräämiseen. Pyri löysäämään tahtia ja jos yöheräilyt jatkuvat, puhu asiasta lääkärille.

Torkut

Päiväunet voivat saada sinut havahtumaan hereille keskellä yötä. Sen vuoksi kannattaa ottaa päivässä vain yhdet torkut, jotka kestävät enintään tunnin. Kello kolmen jälkeen iltapäivällä ei välttämättä kannata enää vedellä hirsiä lainkaan.

Lääkkeet

Monet lääkkeet saavat aikaan univaikeuksia ja yöheräilyjä. Esimerkiksi sydämen ja kilpirauhasen toimintaan vaikuttavat lääkkeet, kuten myös astmalääkkeet, voivat näkyä erilaisina nukkumisongelmina. Jos epäilet niiden johtuvan lääkityksestäsi, käänny lääkärin puoleen.

Kylmä makuuhuone

Viileässä huoneessa uni saattaa hiipiä puseroon tavallista nopeammin. Mutta se ei välttämättä auta sinua pysymään unessa, vaan liian kylmä ympäristö voi herättää sinut kesken sikeiden vetämisen. Ihanteellinen makuuhuoneen lämpötila on hyviä yöunia ajatellen noin 18 celsius-astetta.

Sairaudet

Esimerkiksi krooniset kivut, sydän- ja verisuonitaudit, neurologiset sairaudet ja diabetes aiheuttavat monesti myös nukkumisongelmia ja voivat saada heräämään keskellä yötä. Jos epäilet, että uniongelmasi voisivat johtua jostakin diagnosoimattomasta sairaudesta, kannattaa puhua asiasta lääkärilleen.

Ikä

Mitä enemmän ikää tulee mittariin, sitä vähemmän ihminen yleensä tarvitsee unta. Samalla yöheräilyt yleistyvät. Naiset kärsivät miehiä enemmän ikääntymisestä johtuvista uniongelmista.

Valo

Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että kotona olevien teknisten laitteiden valot voivat saada ihmisen heräämään ennen aikojaan. Sen vuoksi esimerkiksi elektroniset kellot kannattaa kääntää sängystä poispäin. Tärkeää on myös, että makuuhuoneen verhot blokkaavat valoa mahdollisimman tehokkaasti.

Tiedätkö, miksi kesällä kannattaa nukkua alasti? Lue erinomaiset hyödyt täältä.

Lähde: Care2

Kilpailut

Uusimmat