Huomio, naiset! Huulipunat ja -kiillot voivat olla vaarallisia

02.05.2013 08:45 - Karoliina Kotala

Tuore tutkimus on tehnyt hälyttäviä löytöjä miljoonien naisten suosikkikosmetiikasta.

Huulipunat ja huulikiilot saattavat pitää sisällään mahdollisesti vaarallisia metalleja, tuoreen tutkimuksen mukaan. Aiemminkin on tutkittu lyijyä sisältävien huulipunien haittavaikutuksia, mutta uusin tutkimus on ensimmäinen laatuaan, joka esittää lukuisten suosittujen huulipunien sisältävän kadmiumia, kromia, alumiinia ja muita metalleja, jotka ovat haitaksi terveydelle. Osassa tuotteista metallien määrät myös ylittivät turvalliset rajat.

- Etsimme yhdeksää eri metallia ja totesimme kaikkia niitä esiintyvän suurimmassa osassa huulipunia, mutta kaikissa ei kuitenkaan korkeita määriä. Alhaiset määrät eivät välttämättä aiheuta riskiä, mutta kun niille altistuminen kasvaa myös vahingollisuus lisääntyy, tutkija Katharine Hammond toteaa.

Yhteensä testiin joutui 24 eri huulipunaa ja -kiiltoa. Eniten huolissaan tutkijat olivat kadmiumin, kromin, alumiinin ja mangaanin määristä, joiden on todettu aiheuttavan muun muassa vakavia munuaisongelmia. Tutkijat totesivat, että jos korkeat metalliarvot omaavia punia käytti edes kahdesti päivässä, aiheutti se terveysriskin.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että kyseessä on ensimmäinen tutkimus aiheesta ja lisätietoa tarvitaan.
- Mielestäni ihmisten ei tarvitse mennä paniikkiin tai hylätä huulipuniaan, mutta aihe on kyllä huolestuttava. Tutkimus ei ole tyhjänpäiväinen, vaan se pitää huomioida, tutkija Sharima Rasanayagam kertoo.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat