Huomiota karttavat introvertit jaettiin neljään ryhmään - tunnistatko itsesi?

24.07.2015 11:45 - Senni Loikala

Psykologi Jonathan Cheekin mielestä introvertit voidaan jakaa sosiaalisiin, ajatteleviin, ahdistunesiin ja varauksellisiin yksilöihin.

Introvertit ovat omaa sisäistä maailmaansa tarkkailevia ihmisiä, eivätkä he yleensä nauti huomion keskipisteenä olemisesta. Psykologi Jonathan Cheek on jakanut introvertit neljään eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi jostakin niistä?

Sosiaalinen introvertti

Ensimmäisen introverttityypin edustajille on ominaista, että he nauttivat olostaan enemmän pienissä ryhmissä kuin suurissa laumoissa. Toisaalta he eivät välttämättä kaipaa muiden seuraan usein ollenkaan.

- He ovat mieluusti kotona kirjan tai tietokoneen kanssa tai osallistuvat pieniin tapaamisiin läheisten ystäviensä kanssa, toisin kuin suuriin juhliin, joissa on paljon vieraita ihmisiä, Cheek kuvailee.

Ajatteleva introvertti

Usein introverttien luullaan tuntevan olonsa epämukavaksi muiden seurassa, mutta ajattelevien introverttien kohdalla asia on eri tavalla. Heistä on mukavaa olla ihmisten kanssa, mutta he eivät silti hakeudu huomion keskipisteeksi.

Ajattelevat introvertit ovat yleensä itseään voimakkaasti havainnoivia, ajatuksiinsa uppoutuvia ja itseään heijastelevia persoonallisuuksia. 

- Olet taipuvainen uppoutumaan omaan sisäiseen fantasiamaailmaasi. Mutta se ei tapahdu neuroottisella tavalla, vaan mielikuvituksellisella ja luovalla tavalla, Cheek kuvailee.

Ahdistunut introvertti

Kolmannen introverttityypin edustajat saattavat jättäytyä omiin oloihinsa, koska he tuntevat olonsa oudoksi muiden seurassa. He tarkkailevat usein itseään häiritsevän paljon ollessaan seurassa. Tunnuspiirteenä on myös epävarmuus omista sosiaalisista taidoista. 

Valitettavasti ahdistuneiden introverttien olo ei yleensä helpotu, kun he ovat yksin. Heillä on myös taipumus jäädä hautomaan menneitä tilanteita, joita ei enää pysty muuttamaan.

Varauksellinen introvertti

Viimeisen introverttityypin edustajat ovat niin sanotusti hitaasti syttyviä. He tarvitsevat aikaa, ennen kuin he todella lähtevät muuttamaan suunnitelmia teoiksi. Kyseiset introvertit eivät siis ole ihmisiä, joille välttämättä kannattaa järjestää suuria yllätyksiä - ellei ole aivan varma, että he ilahtuvat niistä.

Varauksellisille introverteille on tyypillistä, että he punnitsevat tarkasti sanojaan, ennen kuin he avaavat suunsa. He myös harkitsevat asioita perinpohjaisesti, ennen kuin he tarttuvat toimeen.

Lue myös: Häiritseekö epävarmuus ihmissuhteitasi? 7 merkkiä, ja kuinka tilanne korjataan

Lähde: NY Mag

Kilpailut

Uusimmat