IS: Suomalainen ihmehoito nujertaa syövän? - 'Vallankumouksellinen keksintö'

12.09.2012 07:15 - Eeva Rajala

Suomessa on käynnissä ainutlaatuinen kliininen tutkimus, jossa testataan uutta hoitomuotoa. Ilta-Sanomien mukaan Uudellamaalla asuva keski-ikäinen nainen uskoo parantuneensa munasarjasyövästä uuden hoitomuodon avulla.

Tutkimuksessa pitkälle edennyttä syöpää sairastavia potilaita hoidetaan onkolyyttisillä viruksilla, missä hyödynnetään luonnon omaa mekanismia: virus tunkeutuu isäntäsoluun ja jakautuu siinä tappaen isäntäsolunsa. Virus jakautuu tehokkaasti syöpäsoluissa, muttei terveissä soluissa. Tutkittava lääkeaine on kehitetty Helsingin yliopistossa.

Uudellamaalla asuva nainen oli saanut syöpädiagnoosin runsaat kaksi vuotta sitten, ja munasarjasyöpä oli ehtinyt jo leviämään jonkun verran. Naiselle tehtiin nopealla aikataululla leikkaus ja kuukauden kuluttua aloitettiin sytostaattihoidot. Nainen halusi kuitenkin löytää lisää keinoja taudin nujertamiseen ja otti yhteyttä virushoidoista vastaavaan lääkäriin.

Nainen täytti kriteerit hoitomuotoa varten ja myös ajankohta heti sytostaattihoidon jälkeen oli paras mahdollinen. Nainen kävi läpi kolme hoitokertaa kolmen viikon välein viime vuoden keväällä. Hoitojen jälkeen syöpään viittaavat merkkiaineet veressä laskivat huomattavasti. Toistaiseksi hänen näytteensä ovat olleet puhtaat ja nainen pitää itseään terveenä.

- Hoidosta kulunut aika ei tietenkään ole pitkä. Lähden kuitenkin siitä, että koska arvot ovat niin hyvät, ne myös pysyvät sellaisina, nainen kertoo lehdelle.

Uutta syöpähoitoa tutkitaan kolmevaiheisessa kliinisessä tutkimuksessa, jonka ensimmäinen vaihe käynnistyi viime keväänä. Nainen otti itse vastuun hoitojen turvallisuudesta, sillä hoidot ovat vasta kokeiluasteella. Hoitoihin kului myös melkoisesti rahaa, noin 20 000 euroa.

Hoidon tehoa syöpään päästään kunnolla arvioimaan vasta tutkimuksen kolmannessa vaiheessa, kun mukana on satoja potilaita ja useita tutkimuspaikkoja. Yksittäisille potilaille annettujen hoitojen tulokset ovat kuitenkin olleet lupaavia.

- Meillä on potilaita, joilta kasvaimet ovat hävinneet jopa kokonaan...Sanoisin, että kyseessä on aika vallankumouksellinen keksintö. Se on koko syöpätutkimukselle iso merkkipaalu, kertoo päätutkija Docrates Syöpäsairaalan ylilääkäri Timo Joensuu Ilta-Sanomissa.

Joensuun mukaan virushoidot näyttävät olevan myös varsin turvallisia hoitoja verrattuna perinteisiin sytostaattihoitoihin, joihin tiedetään liittyvän riskejä ja voimakkaita sivuvaikutuksia.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat